Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Draga M,
E,bas ti hvala na javljanju. Danas nesto razmisljam da ti se javim. Na kraju ostane dan u praznom.
Pa kad si vec odabrala lake teme, kakva podudarnost.
Jutros rano, odnosno nocas svratio sam na blog Modesti Blejz. Njena obicajena dirljiva tema za mene, upravo je bila postavljena na Internet pod naslovom: Grijeh sutnje, NO PASARAN. Procitao sam dva puta. Tri ili cetiri puta jedan od komentara. Nema sto. Sve u nekom danasnjem duhu laganih tema,koje nas osvjezuju nakon sto se vjecno bavimo Teskim i Dubokim temama. Preostali dan proveo sam toboze obicajeno, dok je komentar ipak upravljao samnom citav dan.
Evo ti ovdje odmah tu jednu neobicno laganu temu, odnosno njen tekst: „Takodjer, jezim se od Njemacke trenutno. Dominiraju, i poziraju i prozivaju po cijeloj EU, samo cekam da popizde opet i krenu na Poljsku. Brrr“
Komentar je inace od drage blogerke koju rado pratim.
Citav dan ponavljam u sebi poput molitve rijec po rijec tih dviju recenica. Jer, kao da ima nesto u njima . Onda se svadjam sa sobom,(sreca da sam obicajeno sam),pa citam ponovno to nase danasnje lagano stivce. Vracale se slike iz djetinjstva kad je Njemacki vojnik izvadio pistolj iz futrole, repetirao ga da mi pokaze metke u njemu i onda uperio u moju glavu uzvikujuci losim talijanskim: Gdje si stavio svu tu municiju i oruzje koje si nam pokrao. Sreca me pratila sto je majka opazila gdje spremam oruzje koje cu sutra ponijeti nasim partizanima, i navalila na Njemca takodjer svojim losim taljanskim. Pustite mi dijete to je njegova bolest za oruzjem.Isto je to ucinio kad su jednom prosli ovuda oni banditi. Evo pokazat cu vam gdje to on skriva. Vojnik je pokupio svoje, i na cudo mirno otisao. Cesto mislim o tom vojniku i stalno ga nekako usporedjujem sa dragim Hanzom iz Munhena koji svake godine provodi svoj odmor u poreckom kampu. Tu smo se upoznali kad je prisao mojim djecijim kolicima u k ojima sam obicajeno setao tek rodjenog Maksima. Engleski nam je donekle otvorio put dogogodisnjeg prijateljstva. Jednom sam tako naumio da mu postavim pitanje gdje ga je zatekao onaj rat. „Uf, odgovori Hanz, na ruskom frontu. Rusi me zarobili, a kad su to culi stanovnici okoljnjih mjesta svi su digli glas da me ne streljaju, Sve sam te drage osobe cesto sretao na raznim patrolnim izvidjanjima.“ Odjednom mu bljesnu vlazne oci i pocme prozivati, na ruskom, imena tih osoba. Buduci je Hanz po nesto stariji od mene, poceo sam pred njime glasno razmisljati gdje se on mogao zateci 1933.-godine. „Oh, zasto trideset trece, odgovori on. Pa zato sto se Njemacka spremala na svoju socijalisticku revoluciju. Preko tri miljijuna Socijaldemokrata udruzena sa tamosnjom Komunistickom partijom cekalo je iz dana u dan poziv na oruzje, ali je Staljin bio brzi od njih. Poslao je hitno u Njemacku svog izaslanika Radeka (?) sa porukom da Njemackoj nije jos vrijeme za revoluciju. Na tome rade Sovjeti i treba sacekati njihovu pomoc. Kakva jedinstvena prilika pomahnitalom Hitleru da se tako popne na vlast, i samo pet godina kasnije, Ribentrop i Molotov da potpisu medjusobni sporazum o mirnom suzivotu. Bila je to druga po redu Sovjetska izdaja Njemacke revolucije . Prva se spremala 1918. vodjena Rozom Luksemburg. Lenjin se iz Svicarskog egzila radije udruzijo sa vec porazenim njemackim junkerima , koji su poveli zemlju u Prvi svjetski rat. Umjesto da se pridruzi Njemackim revolucionarima, on bira Junkersku ponudu da ga odvezu posebnom zeljeznickom kompozicijom ravno u Petrograd gdje ce stati na celo ruskog feudalnog muzika, koji nikada nije ni cuo za neki Socijalizam, kamo li za proletersku revoluciju. Kao sto je kasnije 1933. tim ruskim nerabotama u Njemackoj preuzeo vlast Hitler, tako je dest godina ranije Lenjin doveo Staljina na celo Sovjeta.
Brrr, ti ogavni Njemci! Svi redom, Marx i Engels ukljuceno.Njemacka kultura , njena klasicna filozofija, njena muzika, Wagner, Bethoveen, Shubert . Knjizevnost, Haine-a , Gethe-a………….. Sto su oni, svi zajedno da se uporede sa nama, opeta, svima zajedno na Balkanu ? Mi ovdje ne bismo muhu ubili, dok se kotrljaju ljudske glave u zamjenu za nogometne lopte.
Kakva koincidencija spaja danas nase lagane teme, tebe u Mannheinu, mene u usred istarskog sela
Budi mi pozdravljena,i do skorog vidjenja


Post je objavljen 16.05.2012. u 01:57 sati.