Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Lako je lupetat iz ladovine

Kolumnist Novog Lista Ladislav Tomičić u svojoj subotnjoj kolumni "Ladovina" ovaj puta obrušio se na plastične vrećice. Evo što je napisao:



U moru svinjarija što ih kao na pokretnoj traci proizvode politika i društvo teško je naći inicijativu koja će uistinu obradovati čovjeka. Kad ujutro otvoriš novine naći ćeš Tomislava Karamarka kako prezentira svoje neoustaške stavove, kao što je onaj o zabrani okupljanja u Kumrovcu i isticanju zvijezde petokrake, naći ćeš Radimira Čačića i pojesti dnevnu porciju njegove bahatosti, naći ćeš hrvatske biskupe kako lamentiraju o pitanju spolnih stanica i ljudskih zametaka, kao da upravo njima - biskupima - pripadaju svaki muškarac i svaka žena u ovoj državi. Uglavnom, sumorne stvari. A onda se odnekud ukaže ministrica zaštite okoliša Mirela Holy s inicijativom koja bi mogla značajno suzbiti naviku korištenja plastičnih vrećica. Ministrica kani zabraniti besplatno dijeljenje plastičnih vrećica u trgovinama i na tržnicama, a na svaku vrećicu plaćat će se ekološka taksa u iznosu od dvije kune.

Iako bi potpisani autor s većim veseljem primio radikalniju mjeru, kojom bi se u potpunosti zabranila prodaja i dijeljenje plastičnih vrećica, Mirela Holy razveselila ga je kako odavno politika nije uspjela. Tko je jednom u rano proljeće prošetao obalama naših rijeka shvatit će o čemu govorimo. Kad prođu prve proljetne bujice, obale ostaju toliko nagrđene tim plastičnim smećem, koje je gotovo nemoguće reciklirati, da vas šetnja u trenu neizmjerno rastuži. Na jednoj prošlogodišnjoj zagrebačkoj tribini o ekologiji iznesen je podatak da se u svijetu godišnje potroši 500 milijardi plastičnih vrećica. Zbog visokih troškova reciklira se tek jedan posto od ovog broja dok sve ostalo završava u prirodi. Ne postoje pouzdani podaci, ali procjenjuje se da oceanima plovi četiri milijuna tona plastike.

Oko 500 nautičkih milja od Kalifornije, primjerice, pluta otok plastike dva puta veći od Teksasa. Prošle godine imali smo priliku vidjeti grozne scene i na našim plažama. Otok Mljet bio je pogođen tsunamijem plastičnih vrećica i boca. Praktički je nemoguće maknuti se bilo gdje u prirodu a da ih ne vidite kako vise s drveća ili leže odbačene u šumi te plastične zastave posrnule civilizacije koja uništava sama sebe. Povjerenik Europske unije za okoliš, Janez Potočnik, prošle godine najavio je da će i zemlje EU razmotriti zabranu plastičnih vrećica. Uvodeći porez na ovu vrstu plastičnog smeća Irska je potrošnju plastičnih vrećica smanjila za 90 posto. Sad je došao red da i mi napravimo nešto po tom pitanju. Tko ne želi imati obzira prema prirodi - neka plati ekološku taksu, jer očigledno ne postoji dragi način da se takve uvjeri u nužnost zaštite okoliša.

Mjere ministrice Mirele Holy, valja naglasiti, neizostavno će ugroziti tvrtke koje se bave proizvodnjom plastičnih vrećica. U pitanje će zasigurno doći i određeni broj radnih mjesta, ali ovo je jedna od rijetkih prilika kad se na tu činjenicu nije pametno osvrtati, odnosno štititi radna mjesta po svaku cijenu. Dakako, zvučat će vrlo grubo, jer u pitanju su konkretne egzistencije, ali plastične vrećice su naprosto prevelik teret za okoliš i nema tog radnog mjesta koje je vrednije od dobrobiti što će je radikalno smanjenje upotrebe plastičnih vrećica donijeti prirodi. Bilo bi lijepo kad bi ova inicijativa bila samo prvi korak prema nizu ekoloških mjera koje bi rezultirale čišćim okolišem u zemlji koja iznad svega ističe svoje prirodne ljepote. Svi koji su imali priliku boraviti u velikim i razvijenim europskim gradovima mogu posvjedočiti, primjerice, da se tamo na svakom koraku mogu naći kontejneri za razvrstavanje otpada. U Hrvatskoj je teže naći kontejner za plastiku nego političara koji zna što radi. Želimo vjerovati da je ministrica Holy, svojevremeno i ekološka aktivistica, jedna od tih - političarka koja zna što radi.

U moru svinjarija što ih kao na pokretnoj traci proizvode politika i društvo teško je naći inicijativu koja će uistinu obradovati čovjeka. Mirela Holy nas je obradovala i zato joj valja isporučiti jedno veliko - hvala. Tomislavu Karamarku, Radimiru Čačiću, hrvatskim biskupima i njima sličnim akterima političke i društvene scene, pak, valjalo bi u ruke dati po jednu plastičnu vrećicu, da ih nose kao znak raspoznavanja, znak primitivizma i posrnulosti. Bolje zasad ne zaslužuju.



A o čemu to Ladislav Tomičić iz svoje Ladovine lupeta?

- ... koje je (plastične vrećice) gotovo nemoguće reciklirati ... - netočno i neistinito. Upravo se recikliranjem štedi na materijalu, energiji i emisiji CO2.

- ... Zbog visokih troškova reciklira se tek jedan posto od ovog broja ... - netočno, ne reciklira se jer nije organiziran sustav prikupljanja, i nema razumijevanja i poticaja da takvo što organizira. S druge strane, komunalna poduzeća (npr. Ponikve na Krku) itekako dobro prikupljanju sav plastični otpad, imaju opemu s kojoj izdvajaju plastične vrećice od ostalog smeća i pritom prodajom tako prikupljene plastike dobro zarađuju. Na žalost, ta osnova ta recikliranje završava negdje u inozemstvu pa tamo neki Austrijanci i Talijani koriste sve one blagodati koje se dobiju recikliranjem plastičnih vrećica.

- ... procjenjuje se da oceanima plovi četiri milijuna tona plastike ... - netočno, odakle taj podatak? Da, autor se ogradio - ne postoje provjereni podaci , ali … treba to napisati da bi sadržaj teksta dobio na težini.

- ... pluta otok plastike dva puta veći od Teksasa ... - netočno. Blaženi Google! To je samo pusto prepisivanje jednom davno zlonamjerno objavljenog podatka koji je struka i znanost više puta opovrgnula.

- ... Irska je potrošnju plastičnih vrećica smanjila za 90 posto ... - točno, ali je istovremeno značajno porasla upotreba ekološki nepovoljnijih papirnatih vrećica, a samo je trgovački lanac Tesco nakon zabrane zabilježio porast prodaje (plastičnih) vrećica za smeće za 400%

- ... u pitanje će zasigurno doći i određeni broj radnih mjesta ... - točno, i nikom ništa, zar ne?

- ... nema tog radnog mjesta koje je vrednije od dobrobiti što će je radikalno smanjenje upotrebe plastičnih vrećica donijeti prirodi ... - netočno. Izgubiti će se radna mjesta, pogodovati će se uvoznim lobijima, porasti će nam troškovi ionako bijdenog života, a značajno će se naštetiti okolišu.

- ... prvi korak prema nizu ekoloških mjera koje bi rezultirale čišćim okolišem ... - netočno, jer to je definitivno kriva pretpostavka, mjera neće rezultirati čišćim okolišem, dapače, rezultirati će zatrovanijim okolišem

- ... U Hrvatskoj je teže naći kontejner za plastiku nego političara koji zna što radi ... - točno, ali - da ne bismo u tu kategoriju ubrojili i ministricu Mirelu Holy ne uvodimo naknade nego stavimo kontejnere za prikupljanje otpadne plastike kako to već čini nekoliko uspješnih komunalnih poduzeća u Hrvatskoj. Jedan kontejner po jednom političaru - Hrvatska bi bila čista i bogata.

- ... Uspije li … na kraju mandata ćemo joj se imati na čemu zahvaliti ... - netočno, nećemo na žalost. Moći ćemo je samo "osuditi" da je još više zagadila i oštetila prirodu i naš okoliš i ispraznila nam ionako džepove, pogodovala tajkunima.

- ... Mirela Holy nas je obradovala ... - točno, ali - mogla je obradovati samo neznalice koji pojma nemaju o čemu se stvarno radi i čemu oni pišu takve ode i hvalospjeve.

- ... po jednu plastičnu vrećicu, …, znak primitivizma i posrnulosti - netočno jer je upravo suprotno, plastična vrećica je znak moderne tehnologije, a ne zagađivanja prirode i iskorištavanja ljudskog (i dječijeg) rada što bi se prije moglo pripisati papirnim i platnenim vrećicama


Sapienti Sat!






Post je objavljen 12.05.2012. u 23:46 sati.