Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zurl

Marketing

Pogreb Jakuševca

Danas mogu kazati da sam nakon zaista mnogo godina prvi puta KAŽNJEN ZA NAPISANU (IZGOVORENU) RIJEČ. Naime, dugi niz godina se služim osobnim računalom i pišem na svoja tri bloga i jednoj web stranici dijelove svojih knjiga, članke, komentare i na nekim forumima sam dugo aktivno razmjenjivao misli u jednoj divnoj globalnoj komunikaciji, kao stari CB-aš ( o čemu sam dosta članaka objavio), a koju nam pruža doseg tehnike, Internet. U stvari ono s čime smo se početkom sedamdesetih godina bavili je komuniciranje na malim kratkovalnim CB (civilni band)radio stanicama. Danas radimo istu stvar sa većim dometom i tehničkim mogućnostima putem interneta.

Uz sve navedeno, godinama čitam članke i vijesti naših novina, a naročito Večernji i Jutarnji list. registrirao sam se na oba lista, pored mnogih portala na čijim sam stranicama dugogodišnji gost. Kao i mnogima, meni se jako dopala mogućnost komentiranja aktualnih događanja, političkih i privrednih vijesti. Uvjeren sam da kao vremešni građanin i branitelj imam što primijetiti, kritizirati i pohvaliti, a svojim komentarima se priključiti mišljenjima ili uči u rasprave sa dobrim i zrelim komentatorima. U takovim razmjenama misli stavova sam u većini slučajeva dobivao pozitivne ocjene i rijetko negativne kritike. Dosta sam kritizirao loše poteze naših političara na vlasti i oporbi u državnoj i lokalnoj vlasti, oštro i bez zadrške, sve to u kulturnoj i uljudnoj maniri, a nikada nisam koristio rječnik, nedostojan javnom nastupu, javno izgovorenoj ili napisanoj riječi. Pored toga sam svoju britkost iskazao na kulturnom nivou sa kojim nisam davao mogućnosti da me netko ispravlja i uči pristojnosti, jer su to moji roditelji i moj kućni odgoj odradili prije više od pola stoljeća.



Zašto sve ovo pišem? Naprosto radi toga, jer sam prvi puta doživio da budem kažnjen brisanjem mojeg komentara od admina i blokiranjem mojeg računa na portalu „Večernjeg lista“. Dugo mi je trebalo da se priberem nakon doživljenog šoka. Isto mi je tako dugo trebalo da sjednem i napišem ovih par redaka na mojem blogu i ponudim vam moje iskustvo vama na znanje i na vaš slobodni sud.


Ukratko, što se dogodilo? Kao predstavnik novozagrebačke mjesne samouprave i kao stanovnik Utrine, sam bio pozvan da stanovnicima Jakuševca svojom nazočnošću dam podršku u njihovom najavljenom prosvjedu i traženju da se prekine nelegalno odlaganje otpada grada Zagreba i još nekih mjesta i naselja u neposrednu blizinu naselja starog preko 150 godina. Otišao sam tamo i oduševljeno gledao mirni prosvjed u formi pogrebne povorke koja je hodala iza lijesa od središta Jakuševca prema odladalištu otpada Prudinec, u kojemu će se pokopati naselje Jakuševec. Prosvjednici su mirno i dostojanstveno nosili transparente i zaštitne maske, a pratila ih je mjesna limena glazba posmrtnim marševima. Tako smo došli do odlagališta otpada Prudinec.
 

Kratko nakon povorke pred ulaz u odlagalište je stigao veliki autobus „Autotutist“-a sa visoko dostojanstvenicima grada i države. Kratko su izašli iz autobusa među prosvjednike. Najburnije je dočekan mladi predsjednik skupštine grada Zagreba, koji se po mojem mišljenju nedolično obratio prosvjednicima, a skračeni citat njegove izjave sam napisao u komentaru ispod članka od 09. 05. 2012. god. , pod naslovom: „Posmrtni marš za ministricu Holy, Bandića, Čovića i Bernardića “

U članku je stajao i dio teksta: „Najviše gnjeva usmjerili su prema predsjedniku Gradske skupštine Davoru Bernardiću kojega smatraju odgovornim što im nisu povećane naknade za obeštećenje imovine. Prosvjednicima koji su ga okružili pred ulazom na odlagalište, poručio je kako i sam živi u Novom Zagrebu i dobro zna koliko su neugodni miris s odlagališta.

- Svjestan sam problema koji se ovdje gomilaju zadnjih 12 godina, ali on se ne rješava prozivanjem nekoga tko je svoju funkciju preuzeo prije tri - četiri mjeseca, umjesto na onih koji mogu rješiti problem, a tu su dulje od mene, iznio je Bernardić.“


Ja sam u mojem komentaru dopisao kako je Bernardić rekao da oni u stvari nemaju rješenje za taj problem, koji će riješiti „neka druga generacija“, i da imaju pravo na svoje nezadovoljstvo na kojemu im on zahvaljuje. Moj tekst komentara nisam kopira da ga sada mogu citirati jer je izbrisan iz komentara i svih mojih komentara u mojem računu na portalu, koji je trenutno zatvoren do 06. 06. 2012. god. ako je moje neslaganje sa takvim postupcima i iskazima pred građanima koji ovim prosvjedom štite svoje naselje, zdravlje stanara, kvalitetu života i sigurnost budućih pokoljenja.



U komentaru sam u jednoj ili dvije rečenice spomenuo činjenicu, koju sam čuo od prosvjednika, da su 2-3 dana prije najavljenog prosvjeda bageri i buldožeri zemljom prekrivali smeće i zalijevali teren vodom, jer su u autobus ušli predstavnici Jakuševca i pridošli visoko dostojanstvenici i odvezli se na vrh brda smeća gdje su razgovarali o rješenju problema radi kojega su protestanti došli na ulaz u odlagalište i radi kojih je kolona vozila Holddinga duga nekoliko kilometara (od ulaza u odlagalište, pa do iza Bundeka), čekala sa istovarom smeća usprkos toga što je koncem 2010. god. istekla dozvola korištenja tog odlagališta.


Dakle, dali je taj dio napisane istine bio „moj grijeh“ radi kojega mi je provedena ovakva kazna bez opravdanja, osim na moj e-mail pristigla obavijest:“ Vaš korisnički račun (mek) na Vecernji.hr je zaključan. Korisnički račun je zaključan do: 08.06.2012 20:09“.



Posljednji puta sam dobio po plećima sedamdesetih godina u „hrvatskom proljeću“ radi neslaganja s režimom. Danas, nakon toliko godina sam kažnjen radi „nedoličnog iznošenja istine“ ili intervencije osobe koja se našla povrijeđenom mojim kratkim komentarom i svjedočenjem sa lica mjesta. Mislio sam da su ta vremena davno prošla, ali sam se za cijelo prevario, kao što sam se prevario da smo izborili slobodnu i nezavisnu Hrvatsku bez relikta povijesti, koji su već davno trebali završiti u ropotarnici povijesti, da smo stvorili uvjete za prosperitet i svijetlu budućnost i u tome sam se jako prevario.

Ja sam kažnjen, pa neka sam, a kako su tek kažnjeni stanovnici Jakuševca koje truju preko 12 godina, a nikakva renta neće kupiti njihovo zdravlje, propaćenih 12 godina i koliko još godina dok se ne iznađe rješenje i uklone tragovi ove noćne more.


Post je objavljen 30.04.2012. u 18:24 sati.