Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

30 tisuća mladih u svjetlosti hodilo Siskom

Prenosim sa sisak.hr

Ovog je vikenda Sisak bio u znaku Susreta hrvatske katoličke mladeži i sve ljepote, radosti i veselja koju je rijeka mladih hodočasnika donijela u naš grad, ali i svih lijepih utisaka, komentara i pozitivne atmosfere koju su iz Siska ponijeli natrag u svoje domove, svojoj obitelji i prijateljima. Oko 30 tisuća mladih iz svih krajeva Hrvatske, susjednih zemalja, ali i Njemačke, Austrije i Švicarske stiglo je u Sisak na Susret hrvatske katoličke mladeži. Središnje događanje bilo je u subotu, 5. svibnja. Autobusi hodočasnika pristizali su tijekom prijepodneva i gradske su ulice već od jutra vrvjele mladenačkim šarenilom. Rijeka mladih je u procesiji prodefilirala gradom do središnjeg mjesta okupljanja ispred crkve posvećene Sv. Kvirinu, prvom sisačkom biskupu. Na tamošnjem trgu ispred crkve organiziran je doček i bogat program, a dobrodošlicu je mladima poželio i gradonačelnik Dinko Pintarić.

- Dragi mladi, dragi gosti Siska i Sisačke biskupije,

Baš kako je i predvidjela, Vakulina vremenska prognoza, kada je za ovaj susret najavljen visok vodostaj rijeke mladosti, koja je protekla mnogim gradovima i mjestima, danas je doista ovim povijesnim gradom na tri rijeke potekla još jedna rijeka: „svjetlosna rijeka“; koju Sisak srdačno pozdravlja i prima u svoje naručje.

Sve zajedno čine rijeku života u kojoj djetinjstvo i mladenaštvo zauzimaju posebno mjesto. Rijeke su Siščanima izvor svakog obilja. S njima i uz njih, Sisak je od pretpovijesti do današnjih dana bio utočište i dom svojim stanovnicima. Nebrojeno puta razaran no isto toliko puta iz temelja obnavljan.

Uvijek ustrajan u darivanju i služenju, kao pravi svjedok života i suživota, čuvajući svoju jedinstvenu baštinu. Sisak je grad koji svojim postojanjem svjedoči da se snagom vjere i hrabrošću mogu prebroditi mnoga životna iskušenja.

Uz druge biskupe koji su u ovom gradu stolovali od najranijih dana kršćanstva, najpoznatiji sisački biskup Sv. Quirin je Sisku u nasljeđe ostavio najvrjedniju baštinu. Čvrstu vjeru koju je potvrdio mučeničkom smrću.

Siščani su ga odabrali i prihvatili kao svog zaštitnika, kao čvrst i jasan poticaj vjerodostojnom životu. On daje odgovor na pitanje koje nam taj život postavlja u našem ljudskom i duhovnom rastu i sazrijevanju.

Ponovnim uspostavljanjem Sisačke biskupije, oživjela je ostavština prošlih naraštaja drevne Siscie i njezine biskupije, jedne od najstarijih u Hrvatskoj.

Ravnodušnost i nemarnost prema tom povijesnom, materijalnom i duhovnom nasljeđu, zanemarivanje društvenih vrijednosti, običaja ili jezika prethodnih generacija zatvara put prema očuvanju vlastitog jedinstvenog, prepoznatljivog identiteta, bez kojeg je mnogo teže iznova probuditi ljubav prema onome što jesmo i gdje živimo.

Stoga je ovaj susret poziv na očuvanje nacionalnog i vjerskog identiteta, duhovno nadahnuće svima, a posebno mladima koji su središnji simbol života, izvor entuzijazma, životne radosti i poleta, snaga koja pokreće svijet i vodi ga u smjeru stvaranja budućnosti upravo na temelju istinskih vrijednosti našeg nasljeđa.

Pozivam sve svoje sugrađane i sve naše drage goste da u svoja srca

duboko utisnu radost koju je nanijela ova bujica svjetlosti i snaga zajedništva.

Sve vas pozdravljam sa željom da nas ta neizmjerno velika radost u srcu, još dugo nakon ovog susreta, prati i nosi, da sa sobom ponesete ozračje ovog susreta i prenesete ga u svoje domove i u svaki kutak lijepe naše Hrvatske. Pozdravljam vas, koji nam dolazite izvan Hrvatske i koji ste dolaskom potvrdili pripadnost narodu i vjeri. Slobodno i bez straha svjedočite o snazi zajedništva i vjeri mladih koja prkosi beznađu i daje nadu.

Sve vas u svoje osobno ime, i u ime svih građana grada Siska, srdačno pozdravljam.

Dobrodošli na Susret hrvatske katoličke mladeži 2012. godine u Sisku! U svjetlosti hodimo! – rekao je gradonačelnik Pintarić u svom pozdravnom govoru.

Kroz trosatni duhovni program vjernici su se pjesmom, molitvom i slavljenjem pripremali za središnji događaj, Svetu misu koju je predvodio kardinal Josip Bozanić uz brojne biskupe i svećenike. Mladi su se navečer uputili u domove oko 4 tisuće obitelji u kojima su bili smješteni i ugošćeni. Nedjelja im je protekla u druženju s domaćinima, razgledavanju grada te župnim misama i povratku svojim domovima.

Post je objavljen 07.05.2012. u 13:22 sati.