Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

SHKM Sisak 2012 - reportaža broj 1

Ova reportaža napisao sam za Dopisnu teologiju.
Bit će još nekoliko tako da ću svaku stavit i na blog.

Ovaj vikend održan je sedmi susret Hrvatske katoličke mladeži. Domaćin je bio Sisak i Sisačka biskupija. Procjena je da se okupilo oko 30.000 mladih iz svih biskupija Hrvatske i dijaspore. 63 župe primile su sudionike na smještaj.
Prvi dan bio je rezerviran za upoznavanje Siska. Mladi su već od ranih jutarnjih sati dolazili u Sisak. Oko 13 sati počela se formirat procesija od Sisake katedrale do livade ispred crkve sv. Kvirina. Nakon dolaska ispred crkve sv. Kvirina mladi su imali mogućnost za ispovijed. Pred program je počeo oko 15:30 sati. Bio je dosta bogat i za svakoga po nešto. Za to vrijeme je dolazili su biskupi i pripremali se za misu. U procesiji biskupi i svećenici prošli su prostom gdje su bili mladi i došli na središnji oltar. Misu je predvodio kardinal Bozanić, a propovijed je održao pomoćni biskup Zagrebački i voditelj ureda za mlade HBK Mio Gorski.
Domaćin je na početku mise pozdravio sve prisutne i zahvalio svojim suradnici na orgarnizaciji samog događaja. Mons. Mio Gorski u svojoj propovijedi govorio je o značaju susreta i potaknuo mlade za žive vjeru. Na kraju mise Križ mladih, mladi Sisačke biskupije predali su križ domaćinu slijedećeg susreta za dvije godine koji će biti u Dubrovniku i Dubrovačkoj biskupiji.
Nakon toga mladi su se uputili prema župama u kojima su bili smješteni. Kako doznajem 63 župe Sisačke biskupije primili su sudionike na smještaj. Nakon dolaska u župe mladi su bili raspoređeni po obiteljima koji su otvorili svoje domove. Samo jedan mali dio bio je smješten u dvoranama. Nakon dolaska ponuđena im je večera.

Drugi dan, nakon doručka mladi su se okupili na misi koja je u svim župama počela u 11 sati. U crkvi sv. Kvirina, misno je slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić. Naime, ispred te crkve se u subotu okupilo 28 tisuća mladih, rekao je domaći župnik Zdravko Novak prilikom uvodnog pozdrava mladima koje su na spavanje primile obitelji župe sv. Kvirina u Sisku.

U svojoj propovijedi biskup Košić podsjetio je da se na ovogodišnjem Susretu mladih nalaze mladi iz različitih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz drugih zemalja poput Njemačke, Austrije i Švicarske. „No, iako dolazimo iz različitih dijelova svijeta, svi smo mi Njegova Crkva. To nas ispunjava radošću i ponosimo se time. U Crkvi smo jedna obitelj i to je jače od krvnog srodstva, jer smo povezani Duhom Svetim“, istaknuo je biskup. Kako je rekao, Duh Sveti ujedinjuje različite ljude te je nadodao da „mi pripadamo Kristu, a bez njega ne možemo ništa.“ „Mi smo Kristovi učenici i trebamo činiti djela njegove ljubavi. Nije dosta osjećati i lijepo govoriti, treba činiti djela. Ljubav nisu lijepe riječi, nego život za druge“, ustvrdio je sisački biskup. Podsjetivši na geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži 2012. „U svjetlosti hodimo“, biskup Vlado Košić poručio je mladima da je „Krist naša svjetlost i da mi nosimo svjetlost koja na svijetli na našim putevima.“
U popodnevnim satima, nakon okrijepe, mladi hodočasnici uputit će se svojim kućama.
Što na kraju napisat. Bilo je lijepo. Puno mladih i očito je da svijet na mladina ostaje. Smjene generacija je očit. Mladi se opet sve više okupljaju u zajednicama. Mi stariji bi trebali biti primjer njima.
Moj autobus je bio smješten u Gvozdu. Svi smo spavali po obiteljima. Domaćin je bio fenomenalan i svi smo bili zadovoljni. U povratku smo išli kroz Karlovac.
Što na kraju reći nego vidimo se u Dubrovniku.

Post je objavljen 07.05.2012. u 09:06 sati.