Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teobaldinteatar

Marketing

JUHICA OD PROSA




P 29 s



Moja omiljena juhica, a ujedno i jedina domaća koju pravim je juhica od prosa. Inače kuham juhice iz vrećice, naročito za Kukunku, jer ih ona voli ili ako mi na ručak dolazi stara, ona voli one sa mesom.

Juhicu od prosa sama sam izmislila, zapravo niti nema se što posebno izmišljati, vrlo je jednostavna.

Mnogi niti ne znaju što je to proso, neki me pitaju je li to ono čime se hrane ptice.
Proso je žitarica. U prehrani se koristi oljušteno proso, a mislim da se za ptice koristi neoljušteno. Za one koji ne znaju, proso izgleda ovako:



proso
Proso



Inače, kod kuhanja nikada ne mjerim precizno, kao što to na primjer radi Minus 40 kg, već stavljam sve otprilike… pa se zna desiti ponekad i da me jelo iznenadi, što ugodno, što neugodno.



JUHICA OD PROSA:



(Za otprilike četiri osobe)

Četiri žlice prosa (ono se nakuha), treba oprati u cjediljki ispod mlaza vode i staviti u 1l vode da se kuha. Unutra se doda jedna krupno naribana mrkva. Zatim i nasjeckano ostalo povrće za juhu - korijen peršuna, korijen celera, koraba… svega po malo. Zatim komadići cvjetače, može i malo graška, poriluka… ja obično stavim svega po malo od povrća koje imam doma. Posebno, ako imam svježu papriku, obavezno stavim koji komadić, jer onda juha zaista ima predivan okus. To se kuha dvadesetak minuta, dok se proso raskuha. Pred kraj dodam sitno nasjeckani list peršuna, može i kopra ako ima i još začinim Vegetom i paprom. Ako NF čita ovo, možda će reći nešto protiv Vegete… Ne volim niti ja Vegetu, ali neki u mojoj obitelji ne mogu bez nje, pa radimo kompromise... naime, ni oni ne vole neke stvari koje volim ja….

Ovakva juha, vrlo je gusta, pa tko želi rjeđu, jednostavno može staviti manje prosa i povrća. Uglavnom, juhica je jako ukusna i hranljiva, može biti i samostalno jelo (ja, ako pojedem puni tanjur te juhe, obično sam sita).



ju
Juhica od prosa



P 29 s



Pitate se hoću li predložiti kakvu glazbu? Pa naravno, zar ste sumnjali!
Sutra je Erdelezi ili Đurđevdan! Pisala sam prošle godine o njemu. Omilio mi je taj praznik, ne znam zakaj. Možda zato što volim romsku glazbu... a Romi su mi vrlo simpatični, znaju se veseliti... i tugovati...








Post je objavljen 05.05.2012. u 17:22 sati.