Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/epistulanonerubescit

Marketing

Nostalgični za socijalizmom?


U svim televizijskim i internetskim anketama na pitanje smatrate li da se bolje živjelo u socijalizmu više od 90% sudionika odgovori DA. No često se rezultat ovakvih anketa pogrešno tumači, shvaća.

Ne radi se ovdje o nostalgiji za ideologijom tog vremena niti za vođama partije već za vremenom u kojem se osmosatno radno vrijeme poštovalo, u kojem je radnik za svoj rad svaki mjesec primao plaću koja mu je osiguravala dostojanstven život, u kojem je svaki radnik mogao otići desetak dana na more bez da otplaćuje ljetovanje na rate narednih 10 mjeseci, u kojem su se prava radnika poštivala, a stambeno pitanje mladih znatno pravednije rješavalo. Bilo je to vrijeme u kojem je školovanje bilo besplatno. Bilo je to doba u kojem se poslije završenog fakulteta niste kvalificirali za burzu.

Danas, pod krinkom neoliberalnog kapitalizma, radimo i više od 10 sati dnevno za plaće koje ne mogu pokriti osnovne životne potrebe, da ne govorimo o odlascima u kino, kazalište, na ljetovanje. Danas samo možemo čitati pisma očajnih majki koje otplaćuju lihvarske kredite u švicarskim francima i šalju svoju djecu gladnu na spavanje. Mnogi mladi mogu samo sanjati o fakultetskoj diplomi, godina fakulteta stoji više od prosječne neto plaće. Specijalistički studiji naplaćuju se do 6 tisuća eura, a doktorski studiji do čak 18 000 eura. Oni koji si to pak mogu priuštiti nakon završenog fakulteta čekaju na posao godinama.


Post je objavljen 04.05.2012. u 14:50 sati.