Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Zabrana svih trgovačkih vrećica u Los Angelesu?



Los Angeles, drugi po veličini grad u Sjedinjenim Američkim Državama, planira zabraniiti sve trgovačke vrećice - i plastične i papirnate. Poznata civilna - nevladina organizacija "Bag the ban" (prenešeno: spremite zabrane u vreće) pokrenula je široku akciju kako bi spriječila donošenje te odluke Vijeća Los Angelesa, nazivajući je "ludom".

Los Angeles koji broji skoro 4 miliona stanovnika, planira uvesti najstroži propis vezano uz trgovačke vrećice - potpuna zabrana svih papirnatih i plastičnih trgovačkih vrećica. Gradonačelnik Antonio Villaraigosa i gradsko vijeće razmatraju prijedlog propisa o potpunoj zabrani trgovačkih vrećica u svim gradskim trgovinama.

Udruga "Ban the Bag" upozorava na štetnost donošenja ovakve odluke, koja je već u brojnim drugim gradovima i mjestima Kalifornije pokazala negativne učinke - i po okoliš, i po ekonomiju, i općenito po stanovništvo, a pogotovo po one najsiromašnije. Naime ovakva zabrana imati će utjecaja na kompletnu industriju proizvodnje papirnatih i plastičnih vrećica kao i na sustav recikliranja - a to dovodi u pitanje 30 000 američkih radnih mjesta. U ovom trenutku recesije i ekonomske situacije u Sjedinjenim Američkim državama - to je previše, navode u svom priopćenju.

Jednu od sveameričkih akcija koju su pripremili je slanje pisama gradonačelniku sljedećeg sadržaja:

Ne zabrani vrećica u Los Angelesu


Za gradonačelnika Villaraigosa


Vjerojatno ćete se iznenaditi što ste primili ovo pismo od mene, jer ja nisam stanovnik Los Angelesa. Ali, zabrana vrećica koju trenutno razmatrate je toliko zabrinjavajuća da moram progovoriti o tome.

Zabrana vrećica u Los Angelesu imati će mnogo neželjenih posljedica - koje će imati utjecaja mnogo šire od gradskog područja. Obzirom da je LA drugi po veličini grad u Sjedinjenim Američkim Državama, zabrana vrećica biti će značajan udar na slobodno tržište, ugrožavajući više od 30000 američkih radnih mjesta. U aktualnom trenutku američke ekonomije - to je preveliki rizik.

I još treba dodati, zabrana papirnatih i plastičnih vrećica nepotrebno će oštetiti najsiromašnije obitelji Los Angelesa. Ja ne bih želio živjeti u takvom gradu u kojem su najsiromašniji stavljeni u nefer položaj jer su primorani trošiti novac na trgovačke vrećice umjesto trgovaca i trgovačkih lanaca

Molimo Vas da još jednom razmotrite zabranu vrećica u LA. Postoje alternative - kao što su bolji programi recikliranja, i to će građanima Los Angelesa omogućiti da recikliraju ne samo vrećice već i sve omote i ambalaže. A još k tome - recikliranje omogućava nova radna mjesta i sprečava zatvaranje postojećih. Jednostavno da jednostavnije ne može biti.

Vaš …


Eto, kako to rade Amerikanci.




Post je objavljen 03.05.2012. u 21:31 sati.