Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Drzava
Cak i notorna laz o Drzavi, koja postoji zato da sluzi narodu, kad biva izgovorena od pisca lijepe rijeci, kao da poprima neki svoj dres, postaje obucena, te Car nije vise gol. Manje je uocljiva,a vise zavarava one koji nisu nikad imali priliku, ili su je pak svijesno zaobilazili, kako se nebi spotakli o njenu nakaznu golgotu.
Postoje knjige i knjizurine na temu Drzave. Malo koja razotkriva nekom znanstvenom analitikom njenu narav , njeno porijeklo, te ulogu koju ona ima u jednom kracem postojanju svoje pisane povijesti.
Nijedna ,medjutim, jos nije dokazala neku njenu korisnu ulogu koju bi mogla imati u „ sluzbi narodu.“
Dok je suprotno, tek devetnaesto stoljece, zbirom Prosvjetiteljskih plodova , Njemacke klasicne filozofije, i na temeljima Newtona, Descartesa, Darwina, Marksovog i Engelsovog znantvenog socijalizma,sazdanog na trima socioloskim stupovima: 1 Materjalisticko pojmanje historije, 2. Klasna podjela drustva na posjednike sredstava za proizvodnju i 3. Ekonomski zakon Viska Vrijednosti, na kojem bivaju zasnovana sva klasna drustva iz pojedinih povijesnih razdoblja.
Drugim rijecima, Drzava se porodila tek u jednom kasnijem razdoblju pisane povijesti, koju je sobom donijela jedna prva kultivirana njiva omedjena kao privatno vlasnistvo. Pretpostavka da se to zbilo u Mezopotaniji, sireci se istocnim pravcem preko Perzije na Daleki istok. Zapadnim pravcem, danasnjim turskim teritorijem k staroj Grckoj, Rimu i ostalom svijetu, cija udruzena drzavnicka karakteristika danas drzi u istom celicnom obrucu citavo covjecanstvo, koje je jos uvijek zasnovano na klasnom antagonizmu. Bez obzira radi li se o njenoj monarhijskoj konstitutivnosti, diktauri jednog manijaka, ili demokratskog ustroja. Jednako se to odnosi na robovlasnicki sustav, na feudalno kmetstvo i danasnje gradjansko drustvo takozvane Liberalne demokracije.
Zasto?
Drzava je , prema Marksu, ( a jos nije dokazano suprotno), organ prisile vladajucih posjednika nad neposjednickim masama (narodom) . Drzava je iskljucivi vodeci poslovni organ privatnih vlasnika svih sredstava za proizvodnju. Njena se efikasnost tokom povijesti razvijala od jednog primitivnog ustroja sve do danasnjih dana u kolosalni konglomerat uglavljenih sluzbi: Armije kao iskljucivog unutrasnjeg cuvara privatne otimacine. Sudbenih organa kao pravnog faktora koji stiti opljackanu imovinu od njenog ostecenog proizvodjaca. Edukacijski brain washing o takozvanim zajednickim nacionalnim, kulturoloskim, ideoloskim i vjerskim interesima cjelokupnog ljudstva, izjednacenog pred Bogom, Carem i Lopovom.
.


Post je objavljen 02.05.2012. u 23:13 sati.