Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Ja mislim kao ti, ali


Nemoj. Nemoj prijatelju tom rečenicom kupovati moju naklonost niti propusnicu za svoju misao u mojem dvorištu. Nemoj ni jednom rečenicom. Zbog toga se osjećam neugodno. Svetokravski. I pokradenom za tvoje ideje. Ja ne želim da ti misliš kao ja, već priželjkujem upravo suprotno - da misliš svoju autentičnu misao, i želim je čuti, čak i ako će ona s vremena na vrijeme ukrstiti koplja s mojom. Previše istih ja, pa bilo ono moje ja ili tvoje ja ili nečije treće ja, tvori nerealno i opasno jednoumlje, totalitarizam kojeg ne mogu ni primirisati. Budi stoga svoj do kraja.

Ono što ti želiš reći je da dijeliš sa mnom vjeru u iste civilizacijske vrijednosti, da prepoznaješ i neka svoja razmišljanja u nekim mojim pogledima na svijet i da, prepoznajući sve to, želiš moja promišljanja nadopuniti svojima, ali iz drugačijeg kuta, iz drugog iskustva, jer ipak sliku vidiš nešto drugačije, dakle ne potpuno isto.

Budući da već prepoznajem i znam kako su one ljudske vrijednosti do kojih držimo jednake, to je dovoljno. Nije ti potrebno mahati bijelom identifikacijskom zastavicom „istosti mišljenja“. Ja već znam da tvoja misao iz drugog kuta, koja će se o da - ponekad i ukrštavati s mojom, nije izrečena s namjerom napada, iz pozicije „nemisli“, već da je više nego poželjna nadogradnja, nadopuna, širenje zajedničkih vidika. Sad i ti znaj da znam. I znaj da je takvu pozdravljam, da joj se upravo veselim. Bez obzira što se možda kosi s mojom i baš zato što se kosi s mojom! To košenje otvara priliku za propitivanje, raspravu i obostrano učenje. I zato se ne ustručavaj, slobodno reci što želiš reći, bez uvodnih pozdravnih formi, invokacije, superskripta i apostrofa. Poštujmo misao jedno drugog tako da si ne dijelimo suvišne laske (rekoh suvišne, no dopustimo ipak našim ljudskim ezima pohvale bar malo, pa i pitaru ponekad treba čaša vode, zar ne) wink naš otvoren um će biti dovoljan.

I ne brini da ću tvoju misao, jer je „neista“, greškom zamijeniti s nemišlju. Nemisao je nešto sasvim drugo, nemisao je prepoznatljiva, zlokobna, pokvarena i šuplja. Ona zatire sve one civilizacijske vrijednosti do kojih, u različitosti naših mišljenja, zajednički držimo. Pred njom i kontra njoj, i moja misao i tvoja misao stoje kao jedan. Ne jedna, već jedan. Jer temelj naše misaone platforme počiva na univerzalnim vrijednostima, pa iz koje god pozicije nas dvoje sa nje gledali, i ti i ja prepoznajemo ono što ih ruši.


Post je objavljen 27.04.2012. u 00:01 sati.