Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/maslinovlist

Marketing

Maslinov list ljekovitiji i od maslinovog ulja

O blagodatima maslinovog ulja za ljudski organizam vec je puno toga receno. No, malo je poznato da je maslinov list u pogledu ljekovitih svojstava cak ispred maslinovog ulja.

Terapeutsko djelovanje lista masline moze se zahvaliti ponajvise spoju pod nazivom "oleuropein" (gorki monoterpenski glukozid) i produktima njegove hidroliticke razgradnje, koji posjeduju jako antimikrobno djelovanje.

U vazne sastojke lista sa snaznim djelovanjem ubrajaju se i oluropezid i kalcijev enolat. Iako su dokazana ljekovita svojstva tih spojeva, o njima se jos ne zna mnogo. Ekstraktom maslinovog lista poboljsava se stanje mnogih bolesnika cija je bolest uzrokovana mikrobima. Za spojeve prisutne u listu masline opcenito se smatra da jacaju imunoloski sustav, povecavaju energiju organizma, smanjuju krvni tlak i koncentraciju secera u krvi. Brojne medicinske studije navode ucinkovito djelovanje i kod sinuitisa, herpesa, gripe, upale mokracnih putova, kolesterola, artritisa, gastritisa i kronicnog umora.

Spomenute spojeve za ljudsku uporabu, na trzistu uglavnom srecemo u obliku ekstrakta lista masline, i to u tekucem ili kapsuliranom obliku. Osim ekstrakta, najcesca uporaba je u obliku caja od maslinova lista, istina s nesto slabijim djelovanjem zbog manje koncentracije korisnih spojeva, ali financijski puno prihvatljivije.

Priprema caja je jednostvna i u nastavku dajemo naputak kako to uciniti

Kako bi se spojevi sa ljekovitim djelovanjem ocuvali u sto vecoj kolicini pri pripravljanju caja od maslinova lisca potrebno je pridrzavati se odredjenih pravila. Ujedno, kako bi se izbjegle negativne popratne pojave, navest ce se dnevna doza caja (preporucljiva za odraslu osobu).

Prokuhajte oko 2 do 2 i pol dl vode. Dok voda jos vrije, dodajte oko 10 g susenog lisca masline (samog ili u kombinaciji s drugim vrstama cajeva). Odmah nakon sto ste dobro promijesali, smanjite grijanje. Ostavite neka lagano vrije oko 2 do 3 minute, zatim poklopite posudu i ostavite da odstoji dodatnih 10-ak minuta. Tekucinu (caj) procijedite, tj. uklonite lisce. Caj mozete piti bilo da je vruc ili hladan, ali pritom pokusajte izbjegavati duze stajanje ili ponovno grijanje.

Izvor: Kvantumtim.hr



Post je objavljen 25.04.2012. u 22:50 sati.