Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

VLASNICI ODLUČILI - "KREĆEMO U NADIOBU "LUKA"

Sinoć, 15. travnja, u 19 sati, je u organizacije Udruge građana „Luke“ i Općine Kula Norinska u Krvavcu u prepunom Domu kulture održan skup vlasnika (privatnog) zemljišta na predjelu Luke koji su s osnove povrata nezakonito oduzetog zemljišta od strane nekadašnjeg poduzeća „PIK Neretva“, rješenjima Ureda državne uprave dobili natrag svoju zemlju, ali nisu ušli u posjed iste.

Skupu je prisustvovalo preko 200 vlasnika zemlje kojima je izložen prijedlog rješenja po kojem će izabrani geodet izvršiti nadiobu zemlje prema načelima komasacije, odnosno prema Odluci Vlade RH iz 2000. godine, uvažavajući potrebu okrupnjivanja zemljišta, kao i odvajanja dijela zemljišta za potrebe infrastrukture (kanali, putevi, javni objekti..) koje se ima izuzeti za te potrebe i upisati u zemljišnoj knjizi na nositelja prava sukladno postojećim propisima.

Image and video hosting by TinyPic

Geodet Božidar Ivić, vl. tvrtke „Ivić 1/1“, izložio je princip nadiobe po kojem bi sukladno mjerama Vlade RH, te po analiziranom stanju na terenu, izvršilo okrupnjivanje čestica, tako da primjerice osoba kojoj je vraćeno nekoliko čestica sada dobije jednu veliku česticu. Obrazložio je i da je za potrebe nadiobe po komasacijskim načelima, za infrastrukturu (putevi, kanali, trafostanica..), potrebno odvojiti dio površine vraćenih čestica, pa bi se ta površina umanjila proporicionalnu (u postotku) svakom vlasniku.

Navedeni geodet je predočio i jedan takav uspješni projekt koji je radio za predio „Koševo“ na kojem je također vršen povrat po ovom principu. U tom projektu je za potrebe infrastrukture vraćena površina vlasnicima umanjena za nešto više od trećine, ali su vlasnici spremno prihvatili takav model i već godinama rade svoju (novu) zemlju i ekonomski su značajno profitirali iz takvog projekta te su iznimno zadovoljni takvim rješenjem.

Prisutnima se obradio i Niko Ujdur, predsjednik Udruge „Luke“ koji je zajedno s Općinom Kula Norinska jedan od inicijatora ovog projekta, ujedno i jedan od vlasnika vraćenog zemljišta. Pozvao je prisutne da podrže projekt jer da je ovo jedina i zadnja šansa da se zemlja vrati u stvarnosti obzirom da se bliži kraju obnova zemljšne knjige za k.o. Opuzen, zbog čega više neće biti mogućnosti riješiti ovaj problem bez strahovitih troškova i beskrajnih i neizvjesnih procedura.

Na skupu su se obratili i osobe iz pravne struke te načelnik Općina Kula Norinska Nikola Krstičević. Načelnik je objasnio i da je Općina Kula Norinska jedina od svih institucija iskazala stvarnu volju da bude nositelj ovog projekta, što nitko nije htio biti zbog obima i složenosti posla. Pojasnio je i da svi vlasnici trebaju donijeti punomoći Općini Kula Norinska zajedno s rješenjima o povratu oduzetog zemljišta, odnosno drugim dokumentima kojima dokazuju vlasništvo, te da se s postupkom treba žurno krenuti obzirom da se bliži kraju obnova zemljišne knjige za k.o. Opuzen koja je največim dijelom obuhvaća „Luke“

Pošto je prisutnima izložen postupak i način na koji bi se riješio ovaj problem, omogućeno je postavljanje pitanja, koja su prisutni postavili i na koja je detaljno odgovoreno.

Nakon što je projekt detaljno obrazložen i odgovoreno na sva pitanja, pristupilo se glasovanju te je prijedlog jednoglasno prihvaćen. Na ovaj način svi prisutni vlasnici su se suglasili o principima nadiobe, ali je važno naglasiti da se istoj neće pristupiti dok vlasnici ne predaju Općini Kula Norinska punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika, za rješavanje njihovog problema.

Rok za predaju punomoći je 05. srpnja 2012. godine, a predaje se u prostorijama Općine Kula Norinska, Rujnička 1, Kula Norinska.

OVDJE MOŽETE PREUZETI PUNOMOĆ KLIKOM NA OVAJ LINK

Na ovaj način bi Kominjani, Krvavčani, Kuljani, Opuzenci, Matijevčani, Metkovčani i svi drugi koji su vlasnici zemlje onog dijela „Luka“ koji spada pod k.o. Opuzen, riješili svoj problem stvarnog povrata i ulaska u posjed zemlje koja bi im u ovom postupku bila dodijeljena i kasnije sređena u vidu imovinsko-pravnih odnosa.


Post je objavljen 16.04.2012. u 16:19 sati.