Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/homo-sapiens-ludens

Marketing

Justin Mučenik

„Jer nikada proroštvo nije bilo ljudskom voljom doneseno, nego su sveti ljudi Božji govorili poneseni Duhom Svetim.“
2. Petrova 1,21


Justin Mučenik (oko 140. Godine po Kristu), jedan od takozvanih crkvenih otaca, rođen je u Izraelu. Od mladosti se posvetio proučavanju filozofije. Kako bi otkrio istinu odlučio je ne smiriti se dok je ne nađe, nego radije podnijeti velike žrtve.
Jednoga dana je na obali nekog jezera susreo čovjeka koji je izgledao blag i pristojan. Kada je ovaj promotrio Justina i uvidio koja ga pitanja muče, porazgovarao je s njim i utvrdio da mu snagu crpi traganje za istinom.
Pun dobrohotnosti, taj stariji čovjek istaknuo je da filozofija ostavlja čovjekov um u nesigurnosti u pogledu najvažnijih životnih pitanja. „Ali gdje naći istinu,“ uskliknuo je Justin, „ako ne kod filozofa?“
„Prije filozofa su“, odvratio je starac, „prosvjetljeni ljudi, Božji prijatelji, govorili putem Njegova Duha. Nazvani su prorocima. Putem Svetog duha prenijeli su nam ono što su vidjeli i čuli. Oni su častili Boga, Stvoritelja ili Oca svega života i svakoga bića. Također su častili i Njegova Sina, Isusa Krista. Poželi da se i tebi otvore vrata svjetlosti.“
Ganut i zbunjen Justin se dao na posao. Proučio je proroke i, iznad svega, naučavanje Isusa Krista. Uskoro je i on bio jedan od glasovitih neumornih branitelja kršćanske vjere. Budući da je bio filozof, otada je svjedočio filozofima i velikanima ovoga svijeta. To ga je stajalo života. U povijesti nije ostao zabilježen kao Justin Filozof, nego kao Justin Mučenik.

Bog vas blagoslovio


Post je objavljen 03.04.2012. u 20:36 sati.