Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/snowwhitebeautyful

Marketing

Savjeti za njegu kose

U prošlom sam postu pisala o kistovima i četkama za šminkanje i nakraju sam bila obećala da ću napraviti jedan proljetni look za sljedeći post. Međutim, upala sam u kolotečinu i bezvoljnost, ili bolje rečeno lijenost, pa naravno, nisam ispunila obećanje (što je totalno netipično za mene, ali eto). U sljedećih nekoliko dana ću se sigurno baviti šminkanjem pa možete očekivati nove postove o tome, a danas ću govoriti o nečemu što smatram važnijim za ovaj dio godine, a to je njega kose.

Svima vam je već poznato da je kosi potrebna adekvatna njega kako bi bila lijepa i zdrava, a njega kose podjednako je važna i ljeti i zimi. Ljeti smo izloženi morskoj soli i suncu, a zimi vjetru i grijanju, što itekako može oštetiti kosu ako joj se ne posveti dovoljno pažnje. Naravno, treba voditi računa i o smjeni godišnjih doba jer je s vremena na vrijeme potrebno promijeniti proizvode za kosu. Budući da i sama imam jako dugu kosu na koju potrošim popriličnu svotu novca mislim da vam sa svojim iskustvom koje sam skupila kroz godine mogu dati neke savjete.

1. Izbor šampona

Najvažnije je da je odaberete šampon za svoj tip kose. Dosta djevojaka pravi grešku tako što kupuje šampone kod kojih im se sviđa miris, a da pritom ne vodi računa odgovara li to zbilja potrebama njihove kose. Ako imate obojenu kosu koristite šampon za obojenu kosu, ako vam je kosa slamnata i suha kupite šampon koji će joj vratiti vlažnost, ako vam je masna kupite šampon koji će regulirati prekomjerno izlučivanje sebuma.

Još jedna važni naputak: šampon nemojte prečesto mijenjati, pogotovo ako se radi o industrijskim šamponima koji sadrže silikone i druge supstance i obećavaju čuda. Ne nasjedajte na reklame gdje vam obećavaju da će vam kosa biti kao nova nakon samo 10 primjena jer ćete se razočarati, a o bacanju novca da i ne govorim. To su samo marketinški trikovi kojima vas mame da kupite proizvod, ali neće djelovati, jer vjerujte mi, nema tog šampona na kugli zemaljskoj koji će vam „zakrpati“ oštećene vrhove. Često mijenjanje takvih šampona može dovesti samo do suprotnog učinka: opadanja kose (znam iz iskustva).

2. Mijenjanje šampona

Šampon je dobro promijeniti s vremena na vrijeme, pogotovo ako se radi o smjeni godišnjih doba. Frizeri savjetuju mijenjanje šampona na početku zime jer grijanje, vjetar i nošenje kaputa, šalova i kapa može oštetiti kosu pa je standardni šampon potrebno zamijeniti nečim „jačim“.

3. Upotreba regeneratora

Većina stručnjaka kaže da je dobar regenerator izrazito važan u njezi kose. Korištenjem regeneratora kosa se lakše raščešljava i time se smanjuje pucanje vrhova. No ako je kosa već ispucala nikakav joj regnerator neće pomoći da se izliječi, stoga ne očekujte čuda. Može je zagladiti i smanjiti tzv. „frizz“, ali vrhove neće učiniti zdravima. Kod pranja kose je regenerator najbolje utrljavati u vrhove kako bi ih se nahranilo i opskrbilo ih s vlažnosti pomoću koje kosa postaje jača i manje sklona lomljenju.

4. Upotreba maske

Po meni najvažniji korak u njezi kose. No kao što je bio slučaj kod šampona i ovdje je potrebno biti oprezan i ne nasjedati na marketinške trikove (pogotove one od Glissa i L'Oreala) jer ćete potrošiti novac na nešto što vam baš i neće biti od pomoći.

Ako vam je kosa zdrava i htjeli biste je takvom održati onda vam bilo koja maska iz maloprodaje može biti od koristi jer će vam nahraniti kosu, a samim time će vam se i kosa manje lomiti. Masku je dovoljno nanijeti jednom tjedno, jer ako je budete nanosili tijekom svakog pranja možete imati suprotan učinak – isušenu kosu. Maske su,naime, obogaćene hranjivim tvarima i „vitaminima“ za kosu, a i sami znate da vam se i od previše Cedevite može zavrtjeti jer prevelika količina vitamina također nije dobra.

Ako vam je kosa suha i oštećena i htjeli biste joj vratiti vlažnost i vitalnost onda vam savjetujem suprotno: ne kupujte maske iz maloprodaje jer vam neće pomoći, kupite profesionalnu masku u frizerskom salonu ili u dućanima koji prodaju profesionalne proizvode za kosu. Razlika je zbilja velika, a da ne govorim da vam je to i puno isplativije. Profesionalni proizvodi nisu jeftini, ali dosta dugo traju, i što je najvažnije – zbilja daju rezultate. Znam iz iskustva jer mi je kosa nakon njege s takvim prozvodima bila preporođena. Prije profesionalnih proizvoda kupovala sam maske u dm-u i svaki put kad bih pomislila da će pomoći mojoj kosi razočarala bih se, a za novac koji sam potrošila na bezvrijedne proizvode mogla sam kupiti puno bolji i kvalitetniji proizvod koji bi zbilja pomogao mojoj kosi. Stoga, ne žalite za novcem koji uložite u dobar proizvod.

5. Učestalost pranja kose

Izbjegavajte prati kosu prečesto. Što je češće perete više će vam se mastiti jer svakodnevno pranje kose potiče još jače izlučivanje sebuma koji je, naposlijetku, kosi i potreban da bi ona održala prirodnu vlažnost, no ako ga se odstrani prečestim pranjem vaša kosa će izgubiti vlažnost i postati isušena.

6. Količina proizvoda za kosu

I sami znamo kako nam poglede mame proizvodi izloženi na policama u drogerijama i sve bismo htjeli isprobati, no korištenje velikog broja proizvoda izazvat će suprotan učinak: tešku i beživotnu kosu bez sjaja. Nije preporučljivo korisititi više od 3 proizvoda za kosu, uključujući i regenerator. Savjetujem vam da koristite proizvode koji su neophodni za vašu kosu, što ne znači da s vremena na vrijeme ne možete isprobati i nešto novo, no ne pretjerujte, jer velik broj proizvoda za kosu ne znači i lijepu kosu.

7. Sušenje, peglanje i kovrčanje

Ove procedure potrebno je izbjegavati što više možete. Sušilo za kosu ne upotrebljavajte više od 3 puta tjedno, a kad ga koristite prethodno nanesite sprej ili serum koji štiti kosu od topline. Ipak, peglanje i kovrčanje su najveći neprijatelj zdrave kose. Čak i ako koristite sprej za zaštitu od topline tijekom peglanja to vam neće spasiti kosu od oštećenja jer povlačenje pločica po cijeloj dužini pramena kose dovodi do istanjivanja vlasi i pucanja jer se na taj način gube vezivne niti. Kosa vam možda neće biti spaljena, ali vrhovi će biti ispucani. Najgore navika je peglati kosu svaki dan jer kad je na taj način uništite nijedan preparat vam je više neće spasiti. Isto vrijedi i za kovrčanje koje doslovce lomi vlasi kose ako se primjenjuje prečesto. Stoga, oprez!

8. Češljanje

Prilikom češljanja vodite računa o tome da to ne izvodite preagresivno jer ćete oštetiti kosu. Jednako tako budite oprezni i kod izbora četke: metalni i plastični zupci mogu jako oštetiti kosu, dok su četke od prirodnih materijala i one sa zupcima koji imaju gumeni vrh puno bolje za kosu. Mokru kosu ne češljajte gustim češljem jer se tako lakše oštećuje.

Ovo bi bili moji savjeti za njegu kose. Nisam ih od nikoga prepisala već sam ih prenijela iz vlastitog iskustva. U sljedećem ću postu govoriti o svojoj rutini (kako njegujem kosu, koje proizvode koristim i sl) te ću post upotpuniti fotkama svoje kose. Ako ima još kakvih pitanja slobodno mi se obratite.

Lijepo pozdrav!


Post je objavljen 31.03.2012. u 20:19 sati.