Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Dioki je spašen



Dioki je spašen,
ključni vjerovnici ulaze u vlasničku strukturu


Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je novinarima ispred Ministarstva gospodarstva kako je postignut dogovor s ključnim vjerovnicima Diokija koji će ući u vlasničku strukturu. Udio Roberta Ježića u Diokiju se spušta na 1 posto, a ključni vjerovnici će svoja potraživanja pretvoriti u vlasništvo…

Dogovor s vjerovnicima znači da će radnici do kraja tjedna dobiti svih pet zaostalih plaća, dodao je Čačić. Nova uprava trebala bi biti postavljena u roku sedam dana i Dioki bi mogao na sasvim novim temeljima nastaviti s proizvodnjom, dodao je Radimir Čačić, prenosi HRT.

Ježiću ostalo samo jedan posto Diokija


Robert Ježić, dosadašnji većinski vlasnik Diokija, potpisao je sporazum o vlasničkom restrukturiranju kojim prestaje biti većinski vlasnik te tvrtke. Njegov vlasnički udio smanjuje se na samo jedan posto, a ključni vjerovnici će svoja potraživanja pretvoriti u vlasništvo.

Je li ovo početak sretnog kraja za DIOKI?


Vlada je odlučila da će se Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatske željeznice (HŽ), kao vjerovnici, uključiti u proces restrukturiranja Diokija kojim bi uskoro trebala biti završena agonija te petrokemijske kompanije.

Obveze DIOKI-ja prema bankama i ostalim vjerovnicima iznosile su 31. prosinca 2011. ukupno 1,17 milijardi kuna, od čega je dug bankama iznosio 785 milijuna kuna. Što se tiče države, dug prema HEP-u bio je 174 milijuna kuna, a prema HŽ-u 1,4 milijuna kuna.

Iako se radi o privatnom poduzeću, Vlada se uključila u rješavanje problema te je u razgovorima s dosadašnjim većinskim vlasnikom i vjerovnicima prihvaćeno da se potraživanja pretvore u vlasnički udio.

"DIOKI je jedna od najvećih hrvatskih tvrtki koja je već niz godina u poteškoćama. Ova Vlada nije za to odgovorna, ali je potpuno svjesna važnosti svakog radnog mjesta pa je učinila sve što može da se riješi taj problem", napomenuo je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

S time se složio i premijer Zoran Milanović koji kaže kako je to zbog sudbine Diokijevih radnika "ljudski mučna tema", no Vlada je u svojem djelovanju prema Diokiju imala zakonska ograničenja budući da se radi o privatnoj tvrtki.

"Nismo rekli da nas se to ne tiče, niti smo se tako ponašali, već smo pokušali autoritetom demokratske vlasti pronaći zakonito i efikasno rješenje, no to ne možemo raditi pred kamerama ni dajući lepršave izjave", rekao je Milanović.

Izvor: HINA


Post je objavljen 27.03.2012. u 23:19 sati.