Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrzenicadvd

Marketing

Požari otvorenog prostora...

U subotu 17.03.2012. godine u 17:50 članovi operativne postrojbe DVD-a Hrženica zaprimaju putem SMS poruka dojavu od VOC JVP Varaždin o požaru otvorenog prostora u Hrženici, izvan naselja prema Prelogu. Na intervenciju se odaziva 6 članova koji u 17:53 izlaze na intervenciju sa malim navalnim vozilom. Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da se radi o požaru šumskog i poljoprivrednog zemljišta uzrokovanog nemarnim spaljivanjem zapuštene površine. Opožarena površina je cca 6 ha niskog raslinja, šume i poljoprivrednog zemljišta. Dolaskom na mjesto događaja vrlo brzo je požar stavljen pod nadzor, no sanacija je potrajala nešto duže od dva sata. Intervencija je završena u 20:30.

Trošak intervencije: =3.770,00kn

U ponedjeljak 19.03.2012. godine u 12:10 članovi operativne postrojbe DVD-a Hrženica zaprimaju putem SMS poruka dojavu od VOC JVP Varaždin o požaru otvorenog prostora u Hrženici, predio "Žirna-tabla". Na intervenciju su se odazvala 4 člana postrojbe koji u 12:14 izlaze na intervenciju sa malim navalnim vozilom. Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da se radi o požaru šumskog i poljoprivrednog zemljišta uzrokovanog nemarnim spaljivanjem poljoprivredne površine. Zbog vjetra je postojala opasnost da se požar proširi prema peradarskoj farmi te na drugu stranu prema dvorištu i obiteljskoj kući. Opožarena površina je cca 3 ha niskog raslinja, šume i poljoprivrednog zemljišta. Intervencija je završena u 13:20.

Trošak intervencije: =2.395,00kn

Nakon povratka sa prethodne intervencije, članovi su zamijetili veliku količinu gustog crnog dima koji se nošen jakim vjetrom širio prema Svetom Đurđu te na prometnicu Sveti Đurđ-Hrženica. Obilaskom je utvrđeno da gori smetište u Svetom Đurđu te je putem VT pumpe i vitla za brzu navalu na vozilu izvršeno gašenje i sanacija dijela smetišta koji je bio zapaljen (suho granje i biljni otpad). Opožarena površina je 10x10 metara smetišta. Intervencija je završena u 14:10.

Trošak intervencije: =1.235,00kn

Zahvaljujući nemarnom ponašanju pojedinih mještana koji pale poljoprivredne površine te ih ostavljaju bez nadzora po jakom vjetru u protekla tri dana članovi DVD-a Hrženica intervenirali su na tri požara te utrošili ukupno 22 sata rada na gašenje požara. Ukupni trošak sve tri intervencije iznosi 7.400,00kn. Opožarena površina iznosi ukupno 9 hektara pretežno šumskih površina.

Pozivamo naše mještane da ne spaljuju
poljoprivredne površine po vjetru te da ih ne ostavljaju bez nadzora.
Ukoliko imate namjeru spaljivati poljoprivredne površine
obavijestite nekoga od članova DVD-a Hrženica.
Ukoliko primijetite da se požar počeo nekontrolirano širiti te ne možete spriječiti daljnje širenje,
istog trenutka obavijestite vatrogasce na broj



193 ili 112.





Post je objavljen 19.03.2012. u 21:29 sati.