Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/epistulanonerubescit

Marketing

Učite kineski


Kina je zavladala svijetom – rečenica je koju često puta čujemo u raspravama o ekonomiji. I potpuno je istinita. Kineska ekonomija je najbrže rastuća ekonomija u svijetu. Prosječni godišnji rast iznosi oko 10% posljednjih 30 godina. Kina ima nedostatak radnika, nezaposlenost je ispod prirodne razine nezaposlenosti. Amerikanci masovno odlaze raditi u Kini – ovaj trend je posebno bio izražen za vrijeme recesije u SAD-u.

Kineski kao jezik zapravo i ne postoji već je to kolektivni naziv za srodne jezike kojih ima ukupno 13 u Kini, a najpoznatiji je mandarinski i njime se služi većina Kineza i stranaca koji uče kineski. Mandarinski kineski je zapravo službeni jezik u Kini. Mandarinski kineski danas govori gotovo 850 milijuna ljudi. Ukupan broj govornika kineskog prelazi 1.3 milijarde ljudi u svijetu.

Moj prijedlog je da se u sve srednje škole uvede kineski kao izborni predmet, a na svim ekonomskim fakultetima da bude obvezan predmet jednako kao engleski.Post je objavljen 17.03.2012. u 17:16 sati.