Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/ekcemologija

Marketing

Kako se rade masti i kreme

Image and video hosting by TinyPic

Na ovim ćemo se stranicama često susretati s preporukama različitih prirodnih masti i krema. Neke standardne kreme i masti mogu se nabaviti u biljnim ljekarnama, no većina njih biti će originalne recepture. Osim toga, mnoge komercijalne kreme, osim što su često relativno skupe, mogu sadržavati umjetne konzervanse i različite dodatke na koje bi osjetljiva koža mogla reagirati. No, više od svega, izrada vlastitih topičkih pripravaka aktivno nas uključuje u proces vlastitog izlječenja. Iako to, dakako, ne smije zamijeniti stručno liječničko vodstvo, ovaj vlastiti angažman ne samo da je dodatna psihološka i objektivna pozitivna pripomoć vlastitoj boljci već je i zabavno. U izradi ovih masti i krema možete sudjelovati ne samo vi, već to može biti i zabava za cijelu obitelj, naravno, uz potrebne mjere predostrožnosti, tamo gdje su one potrebne (pri radu sa štednjakom i grijanjem npr). Već samo jedno takvo obiteljsko zajedništvo i pozitivna energijom odradit ćete mnogo za vaše zdravlje, pogotovo kod kožnih oboljenja, koje su usko vezane uz našu psihu.

Iskreno, biti će potrebno nekoliko pokušaja prije nego li dobijete željene rezultate. No, u konačnici ćete biti vrlo zadovoljni i ponosni na sebe, na činjenicu da pred vašim očima priroda uz vašu pomoć stvara ono što je inače tek proizvod na policama ljekarni.

Prije nego li se upustite u tu sjajnu avanturu, važno je naglasiti razliku između masti i krema, što se često brka.

Masti se rade od uljnih macerata, u pravilu osušenog ljekovitog bilja, masne su i teško ih je isprati. 'Sjede' na površini kože i slabo se upijaju. Njihova je primjena najprikladnija kada kožu treba podmazivati ili vlažiti.

Kreme su emulzije ulja u vodi, lako ih je primijeniti i lako se upijaju u kožu, bolje djeluju u harmoniji s kožom, više hlade i omekšavaju. Kako su kreme spoj "nespojivog" (ulja i vode) potreban je emulgator koji će ih povezati, poput pčelinjeg voska.

Kako slika govori više od tisuću riječi, pogledajte tri kompetentna priloga o tome kako se rade masti i kreme. Slijedite li upute i sigurnosna upozorenja u ovim prilozima, uspjeh neće izostati. Sretan rad!

Kako se radi uljni macerat (infused oil)Kako se radi mastKako se radi kremaPost je objavljen 14.03.2012. u 17:30 sati.