Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/ticerica

Marketing

Godinu dana kasnije...

I evo me opet… pokušavam nešto natipkati dok mali Cvrčak spava.
Prije nešto više od godinu dana sam imala post o bambijevim mamama. Sam naziv bambijeve mame dolazi od jedne zanimljive fore: kako se Bambijeva mama zvala prije nego što je rodila Bambija? – sve jasno? I onda me hrpa žena koje su se osjetile prozvanima iznapadala da ću „vidjeti kada budem imala svoje“. Ja rekoh, živi bili, pa vidjeli. Za neupućene i one koje to zanima, post se nalazi ovdje.
Također je, nakon što sam komenitrala zadnji post Kinky Kolumnistice, na jednom mjestu pao malo zločest komentar kako sam „okrenula ploču sad kada sam rodila“. Ne, drage moje, ja još uvijek potpisujem svaku riječ iz onog spornog posta.

Odradila sam 11,5 mjeseci trudnoće prošle godine. U tih 11,5 mjeseci, kosa mi je bila neobojana samo u prvom tromjesečju (doduše, njega sam ponavljala da utvrdim gradivo) – dok sam bila u bolnici i na strogom mirovanju. Ne, nije mi se dogodilo da iz kuće izađem raščupana i nenašminkana. Bila sam kao tenk… ne, kao dva tenka, ali mi nije palo na pamet hodati okolo u razvučenoj trenerci, nego sam se ipak potrudila ličiti na ljudsko biće a ne na plavetnog kita. Dakle, može se biti trudnica a ne zapustiti se potpuno. Dodajte tome i da su mi sve majice uredno prekrivale ne samo pupak nego i cijeli trbuh (koliko god to cijeli prosinac bilo teško za izvesti).

Nažalost, završila sam u onoj skupini trudnica koje moraju čuvati trudnoću, pa nisam baš mogla biti vitalna i pokretna i sve ono što bih željela. Ali sam svejedno, čim sam puštena s mirovanja, nastavila živjeti prilagođenim tempom. I vozila auto do mjesec dana pred porod (kada je išijas tu aktivnost učinio potencijalno opasnom), i šetala naokolo dok god su me noge htjele držati… I stvarno sam se trudila ne ponašati se kao da imam rak u završnom stadiju.
Nisam ni urlikala na ljude koji bi zapalili oko mene. Dosta njih se ustručavalo pušiti u blizini trudnice, ali onima koji bi ipak zapalili nisam odgrizala glavu.

Dolazimo do meni iznimno bolne točke. Vaga mi nije prijatelj još uvijek. Skrušeno priznajem da imam još 6 kila za skinuti. Što je zbog bebe koja ima grčeve od voća, povrća, jogurta… ustvari, kad bolje razmislim, od svega što nije šećer i škrob, malo jači podvig – ali ide. Dvije su sišle, šest još čeka. I ne, još uvijek ne vidim poveznicu između zdravog djeteta i toga da budem veličine Gruberovog tenkića. I makar sam rodila, i imam bebu, još uvijek mi je (Skandal! Skandal!) bitno kako izgledam.

Da, prvih mjesec i po dana nisam znala kako se zovem, gdje mi je glava a gdje rep, i bilo je dana kada bih zube prala u 5 popodne, jer ranije jednostavno nisam stigla. Ali onda smo uhvatili ritam, Cvrčak je shvatio da je noć za spavanje, ja da ako ne želim vrišteće dijete moram živjeti na Domaćici, Milki, Petit-keksu, Gouda siru… i uhodali smo se. I opet ne izlazim iz kuće u rastegnutoj trenerci, i opet nađem vremena našminkati se kada idemo nekuda, a nekada i za po doma, tek toliko da sebi budem ljepša. I nokti su nalakirani, ako vas zanima. Jer to tako volim, i jer se osjećam bolje.

I dalje tvrdim da nije potreban magisterij za roditi. Potrebno je jako tiskati, ali to i nije intelektualno zahtjevna radnja. Da, neki porodi budu teži od drugih. Neki porodi rodiljama hoće ostaviti PTSP. Druge, da prostite, isprdnu dijete za 45 minuta (majke mi, u susjednom boksu, dovezli ju, 45 minuta urlikala ko da ju kolju – i gotovo. Uh, kako sam ju mrzila u tom trenutku!) – i te, normalno, sve zaborave nakon što rode. (Khm, što tu uopće imaš za sjećati se ili zaboravljati…?) Druge se pate 12 sati. Te ne zaborave ništa.
Uglavnom, svodi se na to da sam rodila, imam dijete, ali još uvijek potpisujem sve što sam napisala prije godinu i nešto dana.
I, na zamolbu nekoliko čitateljica koje jako zanima majčinstvo iz moje perspektive, pokušat ću čak i nastaviti blogati… Koliko mi mali Cvrčak bude dopustio, a istrunuli mozak omogućio.
Pozdrav svima, ostajte mi zdravo – očekujem puuuuuno svadljivih komentara ;)


Post je objavljen 13.03.2012. u 18:43 sati.