Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/najbrze-vijesti

Marketing

Kulterer nakon 106 minuta prvi puta kazao 'Sanader'

Na suđenju Ivi Sanaderu svjedoči bivši čelnik Hypo banke Wolfgang Kulterer. Izjavio je sudu da je prvi puta za kredit hrvatskom MVP-u čuo od austrijskom ministra Mocka. Potvrdio je da je postojao Eugen Laxa, za koga tužitelji tvrde da je samo fiktivno primio proviziju koja je otišla Sanaderu.

Nakon svjedočenja Damira Polančeca , na sud je došao bivši izvršni direktor i član uprave Hypo banke, Wolfgang Kulterer, koji će svjedočiti o tome što zna o proviziju koju je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, primio od Hypa 1995. godine.

On je propustio već nekoliko ročišta na Županijskom sudu pa su Sanaderovi odvjetnici bili skeptični oko njegovog pojavljivanja u petak. No, Kulterer se ipak pojavio, pa je sudac Ivan Turudić odlučio prvo ispitati njega, a onda Ivana Šukera , kojemu je kazao da može napustiti sud i vratiti se malo prije podneva. Šuker svjedoči o INA-i i MOL-u.

11.35 Turudić je kazao da ne može udovoljiti Kultererovom ranijem zahtjevu da ga puste u 12 sa suđenja.

"Rado ću doći još jednom, ali moram ići! Imam dramatično važne obveze", moli ga Kulterer.

Turudić je dozvolio i ustvrdio da je najbolje da se odmah dogovore oko sljedećeg ročišta.

11. 25 "Mene je s Ivom Sanaderom upoznao Mate Granić prilikom službenog posjeta u MVP-u", kazao je Kulterer. Turudić mu je kazao da je time rekao ukupno tri datuma - prvo krajem listopada ili početkom studenog, pa zatim da ga je to bilo na neformalnom sastanku u rujnu i da ih je upoznao Mate Granić, a onda i da je kazao da ga je upoznao u prosincu. Kulterer je kazao kako je prošlo 18 godina i da se ne sjeća točnog datuma.

"Znao sam da ćete se pozivati na 18 godina! Ali vi prilično decidirano tvrdite da ste ga upoznali u studenom", upozorio ga je Turudić, a ovaj je na to rekao da jednostavno ne zna.

"Ne mogu se sjetiti ni jesam li od tog neformalnog upoznavanja do prosinca 1994. kontaktirao s Ivom Sanaderom", kazao je Kulterer. Rekao je sudu i da može "lako provjeriti" kada je poslana ponuda i kada su bili sastanci, na što je Turudić kazao "što god to značilo".

11.16 Kulterer prvi puta spomenuo Sanadera! "Krajem godine, u studenom, na jednom od sastanaka je uz Matu Granića bio i doktor Sanader", kazao je Kulterer. Sanadera je, tvrdi, upoznao krajem listopada ili početkom studenog 1994. godine, nakon što je Hypo dostavio ponudu.

HNB dao 10 milijuna DEM Hypu kao garanciju

11.09 "U studenom 1994. godine upitali smo se što će nam biti garancija za vraćanje kredita. Tad je dogovoreno da će Privredna banka Zagreb dati jamstvo za 50 posto visine kredita, međutim, nastupili su problemi. Predložili smo da se na kupljenim zgradama MVP-a stavi založno pravo, no ta ideja nije dobro prihvaćena u MVP-u. Kako je u to vrijeme RH svoje devizne rezerve držala u prijateljskim zemljama, guverner HNB-a je predložio da 10 milijuna nekadašnjih DEM staviti kao depozit u Hypo Banku u Klagenfurtu te da se on neće dizati dok se ne otplati 50 posto kredita", kazao je Kulterer.

10. 59Ni u travnju prošle godine nije znao ništa o Laxi, primijetila je tužiteljica. Zanimalo ju je kako se sjetio konkretnih podataka o njemu. "Nakon što sam se našao u određenoj pravnoj situaciji, počeo sam se svega prisjećati", odgovorio je.

10.47Tamara Laptoš kazala je kako je u prvom svjedočenju Kulterer tvrdio da mu ime E. Laxe uopće nije poznato i da ga se sjetio tek kada je dobio uvid u spis. Tužiteljica je pitala što su mu to pokazali na ispitivanju.

"Spis državnog odvjetništva", odvratio je. Bio je ispitan po zamolbi iz Hrvatske u svojstvu svjedoka, tvrdi.

10.42 "Na prvom sastanku u MVP-u nam je rečeno da se ne pregovara samo s nama. To nam je kazao Granić. Prethodno je i g. Mock rekao da će nam pomoći vezano za dobivanje posla, jer mu je u interesu pomoći Hrvatskoj, ali i nama, kako bi razvili poslovanje", pojasnio je na zahtjev suca. Izjavio je i kako ima pismo kojim može potvrditi Mockov angažman.

10. 30 "Kad me se pita o međunarodnoj konkurenciji, mislim da je švicarski UBS bio jako zainteresiran za taj posao. Mi smo razgovarali i s nekoliko njemačkih i jednom austrijskom bankom da zajedno uđemo u taj posao, ali smo shvatili da taj posao žele samo za sebe. Bili smo, dakle, prepušteni sami sebi", kazao je Kulterer.

"Jeste li kontaktirali s E. Laxom tada?", pitao je Turudić, a Kulterer je odgovorio da su se čuli i da mu je Laxa poručio da bude strpljiv. Ne sjeća se tko je koga zvao. Zanimljivo, u prvih sat vremena ispitivanja tužiteljstva, ime Ive Sanadera nije spomenuto niti jednom.

'Laxa je tražio 5 posto od kredita'

10.12 "Kazao sam Laxi da ćemo do kraja kolovoza predati ponudu i vidjeti što će biti. Predali smo ju Mati Graniću, s njim je bila prevoditeljica, asistent i tajnica, a mislim da je bio i Laxa. Već na sastanku s Laxom, on mi je rekao da se njemu treba dati 5 posto vrijednosti od posla na ime provizije. Nakon toga, ja s njim nisam kontaktirao. Pretpostavljam da su s njim kontaktirale osobe iz Zagreba. Svjestan sam da se radilo o velikom kreditu i da je bila involvirana narodna banka i da se takav posao nije mogao odobriti bez najviše razine, konkretno, Franje Tuđmana. Pogotovo zato što smo imali međunarodnu konkurenciju", ispričao je Kulterer.

10.09 "Ne znam tko je pozvao Eugena Laxu na taj sastanak. Sam sam otišao na piće s njim, ali ne sjećam se je li on imao društvo. Laxa je rekao da osobno poznaje Mocka i predsjednika Tuđmana. Ne sjećam se kako je izgledao Laxa. Ja dobro pamtim brojke, a loše fizionomije. Bolje se sjećam kako je izgledao Jurković. On je imao problema s hodom. Čini mi se da je Laxa bio mlađi od njega, mogao je imati 60-ak godina. Ne sjećam se jesmo li razmijenili telefonske brojeve, ali se sjećam da u centrali naše banke još postoji njegova vizitka", izjavio je.

Upoznao Laxu na sastanku s guvernerom HNB-a

9.54 Kulterer se sjeća sastanka iz kolovoza nakon sastanka u MVP-u, s guvernerom Hrvatske narodne banke Perom Jurkovićem. "Na tom sastanku bilo je 8 do 10 osoba i jedna od njih je bio Eugen Laxa. Kasnije smo otišli u jedan kafić i on mi se predstavio, kazavši da ćemo biti u tom poslu unatoč međunarodnoj konkurenciji", posvjedočio je.

9.48 "Išao sam helikopterom, a prethodno mi je tajništvo g. Mocka rečeno da je ugovoren sastanak. Tamo sam došao i prvi put sam vidio M. Granića. Taj put sam išao sam, a sljedeći puta je sa mnom išao g. Schuester. U srpnju je precizirana naša ponuda. Sastanku su prisustvovali su gospođa Vrdoljak i Hasslinger te Granić s prevoditeljicom", kaže Kulterer.

Mock se prvi obratio Hypu zbog kredita

9.43 Na moje iznenađenje, inicijativa za pokretanje pregovora sa MVP-om u Zagrebu došla je od tadašnjeg ministra vanjskih poslova Austrije Aloisa Mocka. On me osobno nazvao i rekao mi da postoji mogućnost sklapanja dobrog posla i da mu je važno poduprijeti RH i tadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića. Ja sam to prihvatio i u 4. ili 5. mjesecu 1994. godine stupio u kontakt s MVP-om i možda početkom 6. mjeseca prvi puta otišao u Zagreb.

9. 40 "Pored mene član uprave bio je i g. Schuester. Bili smo ravnopravni, nitko nikome nije bio šef, a odgovarali smo Nadzornom odboru. Odluke uprave su se donosile tako da smo ih supotpisivali. G. Striedinger je vodio odjel za inozemne poslove. Bio je podređen meni i g. Schuesteru", objasnio je svoju funkciju u Hypou 1994. godine bivši član uprave i izvršni direktor Kulterer.

Danas.hr

Post je objavljen 03.03.2012. u 13:39 sati.