Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/najbrze-vijesti

Marketing

Želite li zadržati dobar vid, ne prezirite ovaj sastojak

Omega-3 masne kiseline imaju niz zdravstvenih koristi, a novo istraživanje pokazuje da mogu usporiti razvoj ozbiljnih degenerativnih bolesti oka i sljepoće.

Retinitis pigmentosa nasljedna je bolest oka kod koje dolazi do ozbiljnog oštećenja mrežnice. Dakako, genetika ima ključnu ulogu u nastanku ovog poremećaja, a osobe koje boluju od ove bolesti tijekom vremena izgube periferni i središnji vid, a razviju i neku vrstu tunelskog vida pa sljepoću. Često i u mlađoj dobi razviju mrenu ili makularni edem.

U časopisu Archives of Ophthalmology objavljeno je da uključivanje dugolančanih omega-3 masnih kiselina u prehranu može spriječiti gubitak vidne oštrine u osoba s navedenim poremećajem mrežnice. Navedeno istraživanje provedeno je na 357 bolesnika koji su bili podijeljeni u dvije skupine: oni koji su dobivali manje od 0,2 grama ili više od 0,2 grama omega-3 masnih kiselina.

Tijekom razdoblja od četiri do šest godina usporeno je oštećenje vidne oštrine kod odraslih osoba koje su dobivale prehranu obogaćenu omega-3 masnim kiselinama.

I u časopisu Acta Ophthalmologica ukazuju da bi omega-3 masne kiseline mogle pomoći u sprečavanju pojave makularne degeneracije povezane s dobi (AMD).

Magazin.net.hr

Post je objavljen 02.03.2012. u 20:08 sati.