Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Woman in Black (2012)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mladi odvjetnik Arthur Kipps odlazi u jedno mjestašce kako bi prodao kuću jedne udovice. Već pri samom dolasku u to mjesto osjeća kako nešto neće biti u redu zbog čudnog ponašanja mještana oko te kuće i glasina kako u njoj i dalje živi dama u crnom. Arthur odlučuje ostati u selu i otkriti što se zapravo dogodilo oko te misteriozne kuće...



1989. godine na VHS-u se pojavio horror The Woman in Black, film kojega još nisam pogledao, ali sam o njemu čuo da je bio dosta neugodan i poprilično jeziv za gledanje, jedan od boljih ghost filmova u to vrijeme. Taman u vrijeme kada sam htio baciti pogled na njega, počele su kružiti vijesti o njegovom remakeu (nisam ni sumnjao da bi se to moglo dogoditi), sa Danielom Radcliffom (svima poznatiji kao Harry Potter) u glavnoj ulozi odvjetnika koji pokušava 'istjerati' damu u crnom. Nisam imao nikakvo mišljenje o remakeu jer nisam bacio pogled na original, ali sudeći po traileru, najavama i posterima, nije mi bilo baš pri pomisli da će remake podbaciti. Nakon što je izašao na kino-platna (kod nas dolazi krajem ožujka), počela su se redati samo pozitivna mišljenja. Osobno, smatram da je ovaj film, ne gledajući ga kao remake, jedan jako dobar ghost film koji mi je jako pasao, jer konačno nisam vidio novi horror gdje su samo krv, organi, mučenje i ostale gore stvari. 'Reinkarnirana' Hammer produkcijska kuća bacila se u kreiranje ovog filma i mogu reći da je vizualno ispao jako lijep, napravljen na starinski način i sa mnogo, mnogo jezivih scena, skoro pa je 70% filma puko držanje napetosti. Ipak, nije kod mene prošao savršeno, niti je to savršen horror, ali mi je drago što sam konačno pogledao neki remake sa smješkom na licu, a još je k tome i film sa duhovima, osobno meni najomraženiji horror podžanr.



Ponavljam, napetosti nimalo ne manjka, čak i ja koji sam cijepljen od straha na bilo kakav film, doživio sam neugodne trzavice, a to mi se zadnji put dogodilo na odlični Insidious iz 2010. godine. Od 30. minute filma pa skoro do kraja redatelj James Watkins držat će vas u neizvjesnosti što se tiče jezivih scena, kada prođe otprilike sat vremena filma, možda ćete htjeti i odmor od 'pomalo' pretjeranog 'zastrašivanja'. Još jedna stvar ne da mira: kada se nareda jedno 15-tak scary momenata, nikako da se ijedan od njih realizira, tj. nijedan od njih nije pokazao zašto je izveden, tek nekoliko njih pokazuje svrhu. Da sam ja na mjestu Radcliffa, ne bih se ni minute zadržao na tom mjestu. Njegova gluma je stvarno pokazala kvalitetu, nisam mislio da će me ugodno iznenaditi, jer će on uvijek za mnoge ostati ipak dječarac sa ožiljkom i štapićem. Ovdje je odrastao, vješt i profesionalan lik. Vizualno film je prelijep, jako je zanimljivo napravljen i to mu daje veliki plus, jer se stvarno može uživati u prekrasnom krajoliku, jako dobrim izoštrenim dijelovima i klasičnim starinskim predmetima. Priča je sama po sebi zanimljiva, pa makar i imala nekoliko stereotipa što se tiče ghost filmova, ipak se u neku ruku razlikuje. Ne znam koliko su pratili original, pravljeno je po istoj priči, ali se iskreno nadam da je uvedeno dosta promjena.



The Woman in Black je na svu sreću ispao kao jako dobar scary film koji će, nadam se zadovoljiti mlađu generaciju horror ljubitelja, a i onu stariju koja je vezana uz original. Popularnost filma ne manjka, tomu je jako pridonio sam glavni glumac, a i zarada u kinu potvrđuje uspjeh ovog remakea, možda i najboljim u zadnjih nekoliko godina. Veoma zabavan i gledljiv film, iako sa nekolicinom nedostataka, ipak ga toplo preporučam.

Post je objavljen 25.02.2012. u 16:01 sati.