Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zasto je u Japanu sortiranje smeca ovisno o mjestu stanovanja?

Upravo sam se maloprije vratio sa "opcine" gdje sam isao produziti osobnu iskaznicu. Za svaki slucaj, u ruke su mi tutnuli pozamasnu knjigu - vodic o tome kako "ugodno zivjeti u tom dijelu grada" (262 stranice).
Naravno ima i dio o korisnosti reciklaze, kao i uputstva kako se sortira kucno smece.
Uza svu ljubav prema prirodi, sortiranje nekad zna biti poprilicno zamorno ili zbunjujuce, jer svaka, nazovimo je tako, "opcina" u Tokyu , a ima ih 23, ima vlastite mehanizme i politiku reciklaze koje se nuzno ne poklapaju.
Uz standardno sortiranje na otpad koji moze i ne moze biti spaljen, sakupljaju se limenke, pet boce, baterije, stiropor, papir, elektronika, veliki otpad itd...itd...
I za svaki pojedini otpad postoji i procedura kako ga u stanu razvrstati, i poslije odloziti.
Plasticne me boce jako nerviraju. Boca, kao takva ide u posebnu vrecicu, cepovi se odlazu u drugu, dok onaj plasticni omot od recimo, Fante, ide u trecu vrecicu. Neke vrecice moraju biti u boji, neke moraju biti prozirne.
Papir se isto tako razvrstava prema vrsti. Dnevne novine idu na jednu hrpu, magazini na drugu, karton na trecu, kutije od mlijeka na cetvrtu i tako u nedogled. Sve mora biti zavezano sa spagicom.U Japanu je u stvari svako naselje odgovorno za svoje smece. Postoje odredjeni standardi na razini drzave i Vlada daje preporuke, ali na najnizim je lokalnim vlastima, hoce li i kako ce implementirati te preporuke.
Odredjena mjesta imaju nesto bolje pogone za reciklazu od drugih, kao i nesto vise novca (jer reciklaza ipak nije nuzno jeftina). Mnoge bi lokalne vlasti htjele reciklirati bas sve, ali im budzet ne dozvoljava, shodno tome rade i reciklazu koja je u njihovim stvarnim mogucnostima. Dio se spali, dio reciklira, dio se iskoristi za povecavanje teritorija na moru. Spaljivanje je najmanje popularno iako rjesava problem skladistenja, ali su prevelika razmisljanja o stetnim plinovima i zagadivanju atmosfere.

Japanci jako ozbiljno shvacaju reciklazu. Ako bih pogresno reciklirao, vrlo bi me brzo locirali, i naravno prikeljili kaznu. S tim se nije zezati. Zbog recikliranja znaju nadrapati i veliki igraci. Prije nekoliko godina ( 2008.) nekoliko je vodecih japanskih proizvodjaca papira upalo u skandal jer su pogresno tvrdili da papir rade od 50% recikliranog materijala. Naravno, postoci su bili manji. Odmah su poslali isprike, a neki poput predsjednika drugog najjaceg japanskog proizvodjaca papira Nippon Paper, Masatomo Nakamura je posramljen dao i ostavku. Zbog laganja su dosli i na udar i istragu vladina tijela Fair Trade Commission, KMsei Torihiki Iinkai.

Post je objavljen 22.02.2012. u 06:37 sati.