Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Kome smeta Tvornica?

Vijest da je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva prošlog tjedna donijela odluku o zatvaranju Velikog pogona Tvornice kulture me naprosto šokirala. Zbog zabrane je koncert The Bambi Molestersa prebačen iz Velikog u Mali pogon, i nažalost prisustvovalo mu je znatno manje ljudi nego što bi to bio slučaj da je održan tamo gdje je to prvobitno predviđeno. Šokiralo me zbog toga jer je Tvornica u zadnjih nekoliko mjeseci postala najaktivniji koncertni klub u Zagrebu sa otprilike 20-ak koncerata mjesečno, što je najveća zasluga umjetničkog direktora Mate Škugora i urednika programa Nenada Borovića. Uz to Tvornica je prošle godine preuređena i poprilično sam siguran da su svi zakonski propisi ispoštovani.

2004. - KSET

No, to nije prvi put da se slična svinjarija događa u gradu Zagrebu. Početkom 2004. je KSET također imao problema sa gradskom sanitarnom inspekcijom, zbog čega je otkazano par nastupa. Razlog: prevelika buka na koju se se žalili stanari iz susjednih zgrada. Tadašnji voditelj programa KSET-a je bio Mate Škugor, današnji umjetnički direktor Tvornice, za čijeg je vođenja klub studenata elektrotehnike imao respektabilan koncertni program, mnogo bolji nego je to sada slučaj. Tada je nekako izišao na kraj sa sličnim problemima, pa se nadamo da će tako biti i ovaj put.

2008. - Močvara

U svibnju 2008. je Udruženje za razvoj kulture (URK) bilo prisiljeno zatvoriti zagrebačku Močvaru, također jedan od značajnijih i aktivnijih klubova (uz koncerte tamo su se održavale književne večeri, kazališne predstave i filmske projekcije), zbog nerazumijevanja od strane gradskih vlasti, iza čega je naravno stajao Milan Bandić („Oni su se tamo bavili švercom i businessom, a ne kulturom! Šverc i cirkus neće proći!”) i njegova potrčkala. Tada je zabranjen radu šanku Močvare iza ponoći, što je dovelo do toga da klub nije mogao pokrivati osnovne troškove što je vodstvo Močvare prisililo na zatvaranje kluba. No nešto više od godinu dana nakon zatvaranja, Močvara je ponovno otvorena i danas je jedno od značajnijih mjesta u zagrebačkoj koncertnoj ponudi.

Možda sam pomalo paranoičan, no znakovito je da se ovakve stvari dešavaju klubovima u kojima nastupaju uglavnom predstavnici nezavisne, alternativne muzičke scene, čija su vrata otvorena sastavima koje ne možemo često čuti na domaćim radijskim stanicama (čast izuzecima kao što su 101-inica i Radio Student), na kojima (ako ih slušate par dana zaredom lako se da uvidjeti) se svakodnevno vrte otprilike iste pjesme. Uostalom jebeš one radio stanice, kao što je npr. Antena, koju sam ponekad, ne svojom voljom prisiljen slušati (bus, ugostiteljski objekti), na kojima znam ama baš svaku pjesmu koju puste, jer sam je već čuo par stotina puta. No, to je već posebna tema, pa ne bih više o tome.

2012. - „Prebučni“ Massimo

Po do sada dostupnim informacijama razlog za zatvaranje Velikog pogona je buka na koncertu Massima, koji je dva dana (na Valentinovo i dan poslije) rasprodao Tvornicu. Eto tako je Massimu, koji pjeva laganije pjesme, uglavnom ljubavne tematike, uspjelo ono što nije uspjelo puno „bučnijim“ gostima Tvornice kao što su LET3, Hladno Pivo, Nežni Dalibor, Repetitor, Gustafi, Melvins, Disciplin A Kitschme... E Massimo, Massimo, da li si ikada pomislio da će tvoje pjesme biti atak na uši nekog revnog inspektora?

Nadam se, čak šta više poprilično sam siguran, da će ova stvar sa Tvornicom srediti, i da ce Veliki pogon nastaviti normalno raditi. Ali pitam se koji klub je sljedeći na redu? Opet Močvara, zbog negativnog učinka zvuka koji iz nje dolazi na životinjski svijet Save? Ili Spunk, da ne bi Ivan Aralica ili Hrvoje Hitrec slušali opasne zvukove, dok idu na tribinu ili izložbu u obližnje Hrvatsko slovo? Ili možda Boogaloo, Hard Place? Jebiga, kako je krenulo svi bi mogli doći na red kad tad.

Znam da će neko reći da se zakon i propisi moraju poštovati. Ovaj slučaj s tim nema veze, ne radi se ovdje o tome da se Inspekcija drži zakona kao pijan plota (ups). Dosta sam puta bio u Tvornici, i ne sjećam se da sa prije nego sam ušao u nju, ili nakon izlaska čuo ikakvu buku iznutra. Po toj logici bi trebalo sve klubove u Zagrebu zatvoriti. Kome smeta Tvrornica? Koji je pravi razlog zabrane rada Velikom pogonu? Ne znam, i neću previše nagađati i pametovati, no nadam se da će se uskoro sve razjasniti. Ovo pišem i iz sebičnih razloga, jer u narednih nekoliko tjedana u Tvornici bi trebali nastupiti Goribor, Hladno pivo, Stuttgart online,...

Nemam pojma kako je naša junačina od inspektora mjerila buku na Massimovom koncertu, kao i to da li je mjerila van ili i unutar samog kluba. Ako je inspektor bio unutra zanima me kako je došao do karte za koncert, jer koliko sam čuo za oba Massimova koncerta je vladao veliki interes (možda preko nagradne igre?). Ali jedno bih ga želio svakako upitati: Inspektore kako vam se svidio koncert?


Post je objavljen 20.02.2012. u 23:30 sati.