Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dramaturskistudio

Marketing

NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U RADIONICI “DRAMATURŠKI STUDIO”

za mlade izvođače, dramaturge i producente

Mala noćna čitanja, projekt započet 2008. godine s namjerom promicanja i afirmacije dramskog teksta mladih autora i pisaca, nakon dva ciklusa čitanja u suradnji s Teatrom &td i objavljivanja časopisa Frakcija br. 56./57. posvećenog temi novog dramskog pisma, 2012. godine vraća se u ponešto izmijenjenom izdanju, u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i u organizaciji Centra za dramsku umjetnost. Samim će javnim čitanjima odabranih tekstova, naime, prethoditi Dramaturški studio – desetodnevna intenzivna radionica za dramatičare, dramaturge, izvođače i producente koji će biti izabrani putem javnog natječaja.

Nakon prvog kruga natječaja odabrano je pet tekstova mladih autora na temelju kojih je organizacijski tim projekta (Goran Ferčec, Petra Glad, Jasna Žmak) pozvao petero domaćih redatelja da budu mentori na pojedinom tekstu te zajedno sa odabranim dramatičarima, dramaturzima, izvođačima i producentima rade na postavljanju njegova čitanja.

Odabrani su sljedeći autori i redatelji:
Kristina Gavran: Dedal i Ikar, redatelj: Dario Harjaček
Vedrana Klepica: Tragična smrt ekonomskog analitičara, redateljica: Franka Perković
Dino Pešut: Pritisci moje generacije, redatelj: Ivica Buljan
Jelena Tondini: Kad narastem bit ću Almodovar, redatelj: Mario Kovač
Una Vizek: Pomračenje, redatelj: Miran Kurspahić

U drugom krugu natječaja pozivamo mlade izvođače, dramaturge i producente da se prijave na sudjelovanje u radionici. Prijavljeni moraju imati do 35 godina starosti te posjedovati određeno iskustvo na polju izvedbenih umjetnosti. Za prijavu je potrebno poslati životopis te pismo motivacije. Rok za slanje prijava je 01.03.2012.

Program će se održati od 22.4. do 1.5.2012. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih i galeriji Nova.

Dramaturški studio kreiran je kao odgovor na izostanak inkluzivne suradnje dramskih autora mlađe generacije i drugih kazališnih profesija koji djeluju na različitim poljima izvedbenih umjetnosti te je zamišljen kao alternativna edukativna platforma koja će kreirati prostor za njihovu međusobnu suradnju i razmjenu znanja. Fokus je Dramaturškog studija na istraživanju različitih oblika radnog procesa i izvedbenih strategija kroz rad na konkretnim tekstovima mladih domaćih autora, uz mentorstvo etabliranih hrvatskih redatelja te teorijsku potporu predavača iz regije.

Mala noćna čitanja predstavljaju prvi korak u sustavnoj prezentaciji tekstova mladih domaćih autora domaćoj kulturnoj javnosti i profesionalcima s područja izvedbenih umjetnosti. Cilj je Malih noćnih čitanja osnažiti perspektive za produciranje i distribuciju tekstova mladih dramskih autora kojima se u okviru postojećih insitucija za tako nešto rijetko otvara mjesto.


Post je objavljen 16.02.2012. u 12:47 sati.