Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novapolitika

Marketing

Ustavni sud odbacio prigovore o neustavnosti referenduma & OTVORENO PISMO PREDSJEDNICI USTAVNOG SUDA

Izvor : http://metro-portal.hr/ustavni-sud-odbacio-prigovore-o-neustavnosti-referenduma/68269 ; objavljeno : 15.02.2012. 16:19:00


Suci su takvu odluku donijeli na prvoj ovogodišnjoj sjednici odlučujući o zahtjevu Udruge PROJEKT koja je tražila nadzor nad ustavnošću i zakonitošću državnog referenduma

Ustavni je sud danas jednoglasno odbio prigovor da referendum o pristupanju EU nije bio u skladu s Ustavnom, ocijenivši kako je za odluku trebala većina birača koji su pristupili referendumu, a ne njhovog ukupnog broja, prenosi Hina.

Suci su takvu odluku donijeli na prvoj ovogodišnjoj sjednici odlučujući o zahtjevu Udruge PROJEKT - Udruga za promicanje i razvoj obrazovanja, jednakosti, ekologije, kulture i tehnologije koja je tražila nadzor nad ustavnošću i zakonitošću državnog referenduma na kojemu je 22. siječnja ove godine 66,27 posto birača izašlih na referendum glasovalo za pridruživanje EU-u.

Udruga smatra da je postupak pridruživanja Hrvatske počeo 2003. i da je zato trebalo primijeniti tadašnju ustavnu odredbu da je za odluku potrebna većina ukupnog broja birača, a ne većina izašlih na referendumu, kao što se propisalo izmjenom Ustava 2010. Uz to su se pozvali na Ustavni zakon za provedbu Ustava kojim je naloženo usklađivanje Zakona o referendumu s promjenama Ustava u roku od šest mjeseci, što Hrvatski sabor nije učinio pa je u tom zakonu ostala stara odredba koja govori o potrebi većine ukupnog broja birača.

No, ustavni suci zaključili su da ta činjenica nije "ustavnopravno relevantna" jer se na provedeni referendum neposredno primijenio Ustav.

Gotovo istodobno s tom odlukom građanska inicijativa "Pokret za Hrvatsku - ne EU" ponovno je podnijela prigovor na održavanje referenduma. Čelnici inicijative novinarima su ispred suda ponovili svoje stajalište da je za odluku na referendumu trebala pristupiti većina svih birača. Rekli su da ne priznaju rezultate referenduma te da će, ako treba, ići i do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Odlučujući o zahtjevu Udruge PROJEKT, ustavni suci nisu se samo zadržali na odluci o ustavnosti referenduma, nego su preispitali i praksu Sabora pri donošenju ustavnih zakona te jednoglasno zaključili da od 2000. nijedan donesen ustavni zakon u biti nije ustavni zakon i nema snagu Ustava.

Suci su ustvrdili kako naziv ustavni može nositi jedino zakon koji je donesen u postupku predviđenom za promjenu Ustava. Zato su Saboru poslali izvješće u kojemu upozoravaju na tu pogrešnu parlamentarnu praksu.

"Ustav treba shvatiti ozbiljno i neka se takve pogreške nikada ne ponove", izjavila je predsjednica suda Jasna Omejec podsjećajući da je Ustavni sud slično upozorenje Saboru podnio još 2000.


Komentar : Boris

Pažljivo analizirajte ove riječi u postu:

Odlučujući o zahtjevu Udruge PROJEKT, ustavni suci nisu se samo zadržali na odluci o ustavnosti referenduma, nego su preispitali i praksu Sabora pri donošenju ustavnih zakona te jednoglasno zaključili da od 2000. nijedan donesen ustavni zakon u biti nije ustavni zakon i nema snagu Ustava.

Suci su ustvrdili kako naziv ustavni može nositi jedino zakon koji je donesen u postupku predviđenom za promjenu Ustava. Zato su Saboru poslali izvješće u kojemu upozoravaju na tu pogrešnu parlamentarnu praksu."

Ako je ovo točno što kažu suci ustavnog suda, onda već temeljem ovih pravnih činjenica državni referendum za ulazak Hr u EU je nelegalan.

Isto tako , on je nelegalan zbog pravne činjenice u članku 87. stavak 6. Ustava koji kaže: " O referendumu se donosi zakon.."

Dakle, referendum se provodi po zakonu.

Na moj upit Ministarstva za vanjeske poslove i integracije prije održanja referenduma , da li se referendum provodi isključivo po Ustavu , ili po Zakonu i Ustavu? Dobio sam dedcidirani odgovor kojeg imam u e-pošti : "Provodi se po zakonu i ustavu". Po ustavu se definiraju pitanja koja se rješavaju, a po zakonu postupak referenduma. Međutim, naša zakonodavna i pravosudna pravnička elita od svega ( zakona, ustava ) uzima samo ono što njoj odgovara.

Dakle, mi smo došli na rub postojanja pravnog i političkog sustava koji je obrušen i mi stalno u demokratskom smislu idemo rikverc. Mi u stvari, pored svih kriza , imamo i ustavnu krizu, što se danas smatra normalnim ( kao da nepostoji ). Zbog toga društveni razvitak je apsolutno zakočen. Nema ekonomskog, političkog, kulturnog, jednim imenom društvenog razvitka. Imamo dekadenciju svijesti jer je čovjek postao najjeftinija roba na svijetu.



OTVORENO PISMO PREDSJEDNICI USTAVNOG SUDA RH


OTVORENO PISMO PREDSJEDNICI USTAVNOG SUDA RH

Dr. Jasna Omejec

Poštovana gospođo,

odlukom U –VIIR/494/2012 od 30. siječna, kao i nizom drugih odluka u svezi državnog referenduma radi ulazka RH u EU, održanog 22. siječnja o.g., a povodom zahtjeva za provođenje nadzora nad ustavnošću i zakonitošću državnog referenduma, koje ste redom sve odbili ili odbacili, obrazlažući da ne postoji pravni osnov ili da nisu ispunjene formalno pravne predpostavke, odnosno da je referendum legitimann i legalan već samom činjenicom što je proveden po Ustavnim promjenama iz 2010. VI STE OSOBNO POVRIJEDILI NAŠ USTAV I TIME NANIJELI NENADOKNADIVU ŠTETU NAŠOJ DRŽAVI I NAŠEM NARODU U CJELINI.

O b r a z l o ž e nj e

Netočna je Vaša tvrdnja da se državni referendum provodi neposredno iz ustavnih odredbi nego se referendum provodi po Zakonu o referendumu, koji po naravi stvari mora biti u skladu s Ustavom. O tome postoji eksplicitna ustavnopravna norma u članku 86. stavak 6. koja kaže: „O referendumu se donosi zakon. Zakonom se mogu propisati i uvjeti za održavanje savjetodavnog referenduma.“
Budući da naš Zakon o referendumu nije usaglašen s izmjenama Ustava iz 2010. ne postoje niti pravne prepostavke za sprovođenje referenduma.
Na moj upit Ministarstvu vaniskih poslova da li se referendum provodi isključivo po Ustavu, ili po Ustavu i Zakonu ? Odgovor je bio izričit : „Po Ustavu i zakonu“ ( po ustavu se definiraju pitanja koja se rješavaju, a po zakonu postupak ).

U prilogu ovoga pisma dostavljam Vam i moja dva članka objavljena na internetportalima:

1. Kako hrvatski narod gubi suverenitet
2. Referendum je nelegitiman i nelegalan

U nadi očekivanja pravog obrazloženja koji će pobiti ove moje tvrdnje argumentirano, srdačno Vas pozdravljam.

Donji Miholjac, 16. 02. 2012.

Boris Kopić dipl. iur. V.r.




Post je objavljen 16.02.2012. u 03:05 sati.