Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Paris Haute Couture Fashion Week



Čeka Vas dugačak post, ali kome je tema zanimljiva neće biti dosadno.

Tjedan Visoke Mode u Parizu počeo je 24.siječnja, pa ja eto malo kasnim.
Haute Couture ili visoka moda je uobičajeno unikatna, ručno izrađena i napravljena za posebnu narudžbu od
skupocjenih materijala i s naglaskom na detalje. U modernoj Francuskoj ''haute couture ''je zaštićen izraz i može se koristiti samo u tvrtkama koje ispunjavaju određene standarde. Međutim izraz je usko povezan s opisivanjem sve odjeće izrađene na mjeru, bilo da je izrađena u Parizu ili ostalim modnim metropolama kao što su Milano, London, New York i Tokyo.

Položaj Francuske kao vodeće države u Europskoj modi potječe još iz 18. stoljeća kad su slikarstvo, arhitekturu,glazbu
i modu francuskog dvora Versaillesa imitirali na dvorovima diljem Europe. Posjetitelji Pariza donijeli su kući odjeću koju su potom lokalni krojači kopirali. Izumom parne lokomotive putovanje Europom postalo je lakše i jednostavnije pa je postao običaj bogatih žena da putuju u Pariz u kupnju odjeće i nakita.

Couturier Charles Frederick Worth (Listopad 13, 1826–Ožujak 10, 1895) smatra se ocem visoke mode, kako ju zovemo danas.Iako se rodio u Engleskoj, svoj je trag ostavio u Francuskoj modnoj industriji. Dok je radio unikatne dizajne, bio je najpoznatiji po izradi portfolia dizajna koji su prikazani na živim modelima u modnoj kući Worth.Klijenti su odabrali model, specificirali boju i tkaninu i dobili duplicirani odjevni predmet izrađen u Worthovoj radionici.

Callot Sestre, Patou, Poiret, Vionnet, Fortuny, Lanvin, Chanel, Mainbocher, Schiaparelli, Balenciaga i Dior slijedili su Worthove stope. Neke od ovih modnih kuća postoje i danas ali pod vodstvom modernih dizajnera.

1960-ih skupina mladih dizajnera koji su bili trenirani od Diora i Balenciaga napustili su ove uspješne modne kuće i osnovali svoje. Najuspješniji od ovih mladih dizajnera bili su Yves Saint Laurent, Pierre Cardin, André Courrges, Ted Lapidus i Emanuel Ungaro.

Lacroix je jedna od modnih kuća otvorena u kasnom 20. stoljeću. Ostale nove kuće otvorene su Jean-Paul Gaultier i i Thierry Mugler. Zbog visokih troškova proizvodnje kolekcija visoke mode, Lacroix i Mugler prestali su je proizvoditi.

Tjedan Visoke Mode u Parize 2012. počeo je kao i obično 24. siječnja i mogli smo vidjeti kreacije Diora, Gaultniera, Balmaina, Prade, Chanela ...

DIOR je prezentirao ozbiljnu,ali elegantnu kolekciju u kojoj prevladava ljubičasta, crna, siva i bijela boja. Krojevi su uglavnom lepršavi , ali pojedine kreacije odišu stilom 1960.-ih sa pravilnim oblicima i strogim krojevima. Sve u svemu mislim da je Dior dao sve od sebe i vrlo mi se sviđa što je ove godine prezentirao, najradije bi da se sve to može naći u mojem ormaru. Haljine su tako elegantne,otmjene, prozirnih i svjetlucavih materijala. Veoma podsjećaju na početke Diorovog kreiranja.

Evo nekoliko modela :




























Jean Paul Gaultier nam je predstavio veselu i raznobojnu kolekciju, u kojoj je odao počast preminuloj Amy Winehouse pa se na modelima uočava prepoznatljiv eye-make up i frizura kakvu je uvijek nosila Amy. Na nekim modelima vidi se orijentalni utjecaj a neki su pomalo bizarni.





















Balmainova kolekcija je po mom mišljenju varijacija na istu temu i nemaštovita. Stalno se ponavljaju koža ( kožne hlače), uzorak cvjetića i svjetli denim. Mislim da bi bila prikladnija za pręt-ŕ-porter, zato što takve komade vidimo u svakodnevnoj odjeći.













Chanelova kolekcija mi se baš ne sviđa, ali vjerujem da su dali sve od sebe. Ne sviđaju mi se krojevi haljina i naglasak na ramena koji imaju. Prevladava plava i zagasite boje. Cipele koje možemo primjetiti uz većinu kreacija se balerinke s vezanjem kod gležnja.

















Armani Privé je predstavio vrlo zabavnu kolekciju. Prevladava zelena i srebrna boja. Većina kreacija djeluju poslovno, ali ujedno i cool i otkačeno zbog prekrasnih zelenih nijansi i svjetlucavih tkanina. Meni se baš sviđaju, osobito majica sa četvrte slike zato što podsjeća na proljeće i ima zanimljive detalje, zeleno lišće.














Alexis Mabille je osmislila stvarno super kolekciju, veselu, proljetnu i šarenu. Originalno i kreativno i vrlo mi se sviđa, posebno ova dva komada : 1. komplet mi se sviđa zbog kroja, koji podsjeća na 1900.-te, a u cjelosti me podsjeća na Mccallov mornarski kostim.
2. komplet mi se sviđa zbog kroja, ali mi se ne sviđa tako svjetla boja.





A evo i ostalih :


















Valentinove kombinacije su romantične i ženstvene i stvarno bi mogle služiti za svakodnevno nošenje zbog jednostavnih krojeva i nježnih, neutralnih boja. U komadima se osjeća romantični duh Jane Austen ere, a i Viktorijanski utjecaj se može prepoznati u ovratnicima i nježnim cvjetnim detaljima. Prevladava svijetlo ružičasta, bijela, plava i kremaste nijanse. Haljine iz ove kolekcije sigurno će se naći na damama crvenog tepiha koje vole bezvremensku eleganciju.






















Elie Saab kolekcija je vrlo romantična i prikladna za svaku princezu. Prevladavaju ružićasta, krem i nijanse plave boje. Haljine su od svjetlucavih prozirnih tkanina i lepršavo padaju. Većina su zatvorenog dekoltea i bez rukava. Vrlo mi se sviđaju.





















Versace Ova kolekcija mi se baš ne sviđa, po ničemu mi nije posebna i ne liči na visoku modu. Prevladavaju srebrna, zlatna i upečatljive boje poput žute i jarko zelene. Haljine su većinom bez rukava i u kombinaciji s visokim čizmama ili '' svemirskim'' štiklama.

















Givenchy- Svi komadi su na isti kalup : dugačka haljina nenaglašenog struka koja slobodno pada. Prevladavaju tamne boje crna i smeđa, ali i bijela.















Naravno da ima još dizajnera koji su predstavili svoje kreacije na Tjednu visoke mode, ali ovi su najistaknutiji i poznatiji.

Od svih kolekcija osvojile su me Diorova i Elie Saaba. Sviđaju mi se krojevi, boje, materijali, a Diorovi modeli su mi također bili najljepši.

Post je objavljen 15.02.2012. u 14:56 sati.