Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sumi

Marketing

Kako od jednosobnog stana napravit dvosobni

Stan ima 34 kvadrata i u principu je jednosobni.

Činili su ga (m):
-hodnik 2x3
-špajiza 1x2
-WC 2,5x2
-kuhinja 3x2,10
-blagavaonica 2,60x 2,10
-dnevni boravak 4x5

Iz igre su izbačeni:
-hodnik
-špajiza
-pripadajući zidovi hodnik-špajiza-kuhinja-dnevni boravak

Stan sada čine:
-velika kuhinja sa blagavaonicom
-WC
-veliki dnevni boravak
-mala soba-krevet sa velikim skladišnim prostorom ispod i iznad.

Ovako to izgleda u shemi prije i poslije (klikni sliku za povećanje !):



Prvo što je napravljeno, od blagavaonice je napravljena soba-krevet (Video 1) sa velikom i dubokom visećom, te sa velikim skladišnim prostorom (3 kolica) ispod kreveta.


Video 1: Postupak izrade sobe-kreveta

Postupak izrade sobe-kreveta:
1.Unutrašnja toplinska izolacija 2 vanjska zida. Ušarafljivanje drvenih štafli (8x5cm) okomito od plafona do poda, na zid, preko 1cm debelih i 10 cm širokih polistirenskih traka (prekidanje toplinskog mosta zid-štafla). Štafle se naslanjaju širinom od 8cm, a razmak između štafli je točno 50cm. Između štafli se uglavljuju polistirenske fasadne ploče debljine 5 cm (duljine i širine 100x50cm). One naliježu točno između i do kraja štafli te do početka polistirenske trake (koja viri 1cm lijevo i 1cm desno od štafle a uza zid). Tako, između štafli čvrsto uglavljena fasadna polistiren ploča ostavlja zidu 1cm slobodnog zraka za disanje (vlaga). S unutarnje strane sobe štafle i fasadne ploče čine ravnu površinu koja se oblaže OSB pločama. OSB ploče su čvrste, jeftine, ne reagiraju na temperaturu i vlagu savijanjem. Centimetar lufta je ostavljen i na podu ( ne vidi se ispod kreveta). Ne remeti temperaturu a osigurava neophodno disanje zida.

2.Postavljanje kreveta. Naprave se nosači koji uporiše imaju u podu i u zidovima (šarafima kroz štafle koje su već prethodno na zidu). Na nosače se postavi "roštilj"-štafle koje leže širinom od 5cm. Na "roštilj" se pričvrsti pod od OSB ploča. OSB ploča je zatim i na podu i na zidu gletana kitom za drvo (spojevi, rupe od šarafa i grublje plohe), te prebojana.

3.Kozmetika. Zidovi su obloženi teksturnom ljubičastom zidnom tapetom od celuloze, a pod je obložen crnim tepisonom. Tapeta se za zid lijepi celuloznim lijepilom, a tapison za pod i uzglavlje dvostruko-samoljepivom trakom. Uzglavlje ispod prozora ima ugrađenu ventilaciju radijatora sa tapeciranim neprimjetnim poklopcem.

4. Viseća. I viseća je dizajnom i montažom iz kućne radinosti i u jednom komadu. Ovo da radim opet, napravio bi je iz barem 2, a najvjerojatnije i iz 3 komada. Došlo bi me najviše +10% više materijala ali bi pojednostavnilo posao. Rezanje sa kantiranjem bridova usluga je opskrbljivača materijalom. Ploča je bila ogrebana na poleđini viljuškarom (poleđina ormara) pa sam je (zbog uštede) iskrojio točno za ormar -skoro bez viška. Još jedna greška u ovoj visećoj koja me došla skoro 100kn je pretanak kant koji čini ćoškove da bodu.

5.Madrac je ekstremno velik (200x220x22cm) te je morao biti u sobi od samog početka gradnje, jer se zatvaranjem osnovnih zidova više ne bi mogao unositi unutra. Došao me isto jeftino jer sam ga naručio direktno u tvornici koja je eto usput vozila robu u Zagreb.

6. Kolica su napravljena od viška OSB ploča i štafli, te dodatnih točkova (kotača). Ispod kreveta se uguravaju iz kuhinje kroz vrata, te se slažu jedna do drugih bez problema (slike ili video drugi put).


Sve što je prije stajalo u špajizu, sada staje ispod kreveta (alat, kutije sa rijetko korištenim stvarima i odjećom, mala teretana...).
Samo ovim dobiveno je 2 kvadrata (x2000eura=omanje auto). Micanjem hodnika dobiveno je dodatnih ~5 kvadrata. Još se dobilo uklanjanjem svih suvišnih zidova.
Dakle, vertikala špajize pretvorena je u horizontalu ispod kreveta. U stanu je nastao (prije nepostojeći) potpuno odvojeni prostor za spavanje.
U stan se ulazi direktno u kompleks velike blagavaonice i kuhinje. Hodnik (5 kvadrata=10000eura) u ovako malom stanu nema isplativu svrhu. Micanje suvišnih zidova spjilo je kompleks blagavaonica-kuhinja sa dnevnim boravkom, tako da se fukcionalnosti ovih inače dnevnih prostorija odlično preklapaju. Tako se opet uštedjelo na prostoru, a spoj ovih prostora daje stanu prozračnost.

Kuhinja je isto preuređena na poseban način (tekst i slike dodam poslije), uglavnom estetski je odlična a prostorno iskorištena još bolje (ima do plafona visoke i 60cm duboke spremnike).

Ovako preuređen stan, po mojim osobnim procjenama zasnovanim na istraživanju tržišta nekretnina, ima jednaku funkcionalnost i prozračnost kao prosječni stanovi kvadratura od 45 pa sve do 60 metara kvadratnih.


Post je objavljen 14.02.2012. u 00:19 sati.