Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Dječja pitanja

Ulazeci u svlacionicu cuo sam djecaka, a moglo mu je biti pet ili sest godina, kako pita oca zasto avioni lete iznad oblaka? Otac mu je na dugo odgovorio da to ne mora uvijek biti tako i objasnio kako avioni lete. Mali je bio zadovoljan i nastavio s pitanjima. Kada je pitao zasto su oblaci u Izraelu tanji od onih u Evropi, pogledao sam gospodina i dobacio: "O, tezak dan danas, zar ne?!" "Ne, niposto. Tako je kod nas stalno!" - odgovorio je i nastavio objasnjavati o klimatskim razlikama izmedju sjevernih i juznih krajeva.

Nastao je tajac i vec sam mislio da su nestala sva pitanja kad: "Tata, za sta je Shechtman dobio Nobelovu nagradu?" Otac je poceo s time da je prof Shechtman i njemu predavao dok je studirao na haifanskom Tehnionu i da je otkrio materijal koji se zove shechmanit. Mali je htio znati kakav je to materijal i nije se zadovoljio ocevim odgovorom da se radi o strukturi tvari. Pokusao sam pomoci prisjecajuci se svih TV emisija o proslogodisnjim nobelovcima i dodao je Shechtman prije tridesetak godina otkrio da postoje kristali asimetricne gradje i da su mnogi tu teoriju godinama opovrgavali dok nije konacno usvojena, a on dobio nagradu.

Pitanja su se nizala i dalje. Bio sam vec ispod tusa, a stari je posezao i za mikroskopima i za teleskopima kako bi stvar priblizio znatizeljniku, sve dok nisam cuo: "Ali tata, pa ti meni uopce ne pomazes!"



Post je objavljen 01.02.2012. u 16:37 sati.