Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

EU novac za kanalizaciju

Općina Pašman je u listopadu 2011. dobila rješenje o prihvaćanju kandidiranog projekta za izgradnju sustava kanalizacije u sektoru sustava kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda iz mjere IPARD 301 - pretpristupnog programa Europske unije te dobila na potpis Memorandum o sporazumijevanju. Vrijednost prihvaćene investicije iznosi 6.313.000 kuna, odnosno 847.780 eura.

Nakon Grada Biograda Općina Pašman je druga jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji kojoj su odobrena bespovratna sredstva iz IPARD programa.

- Jako smo zadovoljni što nam je ovo pošlo za rukom. Dali smo si truda te smo uz pomoć tvrtke Forum Invest iz Križevaca pripremili natječajnu dokumentaciju po EU standardima. Sretna je okolnost da smo prije pripreme natječaja imali javni uvid u katastarsku izmjeru za k.o. Ždrelac, što znači da imamo sređene vlasničke papire za zemljište na kojemu će biti provedeni radovi. Naime, bez čistog vlasništva nije se ni moguće aplicirati na pretpristupne programe Europske unije, rekao je načelnik Nedjeljko Medić.

Medić nas je informirao da nakon potpisivanja Memoranduma o sporazumijevanju slijedi raspisivanje javnog natječaja po EU standardima. Dobivenim novcem radit će se 4. i 6. faza kanalizacijskog sustava općine Pašman. Riječ je o nastavku izgradnje glavnog voda na području uvale Gladuša i oko morskog tjesnaca Mali Ždrelac.

Podsjetimo da je gradnja kanalizacijskog sustava na području općine Pašman započela prije otprilike osam godina te da su u razdoblju do 2006. godine, od kada se više nije radilo, završene 1., 2., i 3. faza. U sklopu ove tri faze izgrađen je mehanički pročišćivač, zatim kilometar dug ispust u more te priključak za prihvat cisterni za pražnjenje septičkih jama.

- Čeka nas još jako puno posla. Po načelnoj građevinskoj dozvoli samo kanalizacijski sustavi Ždrelca i Banja imaju 13 faza. A gdje su još ostala mjesta u općini za koja do sada imamo tek idejna rješenja, navodi načelnik Medić.

http://www.zadarskilist.hr/clanci/28102011/pasman-eu-novac-za-kanalizaciju
U Vjesniku je 2006. pisalo da se radi o biološkom pročišćivaču, ali evo iz izjave načelnika vidimo da je izgrađen samo mehanički pročišćivač.
Detaljnije:
- Kolektor i ispust Ždrelac (Vjesnik: "HEP-ovi radnici već su na elektromrežu priključili biopročišćivač otpadnih voda kod mjesta Ždrelac")
- Kolektor (Izgrađen je ispust za fekalije u Ždrelcu gdje će se dovoziti ispumpane fekalije iz svih osam mjesta općine.)
Projekt izgradnje sustava kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda za općinu Pašman financirat će se iz predpristupnog programa IPARD 301 - izvijestili su iz križevačke tvrtke Forum Invest koja je pripremala natječajnu dokumentaciju.

Riječ je o investiciji vrijednoj 6 milijuna 313 tisuća kuna, a ona se odnosi na sustav za zbrinjavanje otpadnih voda za naselja Mali Ždrelac i Gladušu. Općini Pašman danas je upućen Memorandum o sporazumijevanju te će ona po sređivanju sve nužne dokumentacije raspisati javni natječaj za izvođača radova na ovom infrastrukturnom projektu .

http://www.hrt.hr/index.php?id=469&tx_ttnews[tt_news]=136074&cHash=fbd0c02075




Post je objavljen 25.01.2012. u 18:54 sati.