Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Rolada usred kolača (druga verzija)

Na blogu već imam recept za kolač Rolada usred kolača, koji sam radila u četvrtastom limu (jer nisam imala dugi, uski kalup) - pa sam roladu rezala na dva dijela smijeh. Prije par mjeseci kupila sam dugi, uski kalup za pečenje thumbup – u kakvom bi zapravo trebalo peći ovaj kolač – pa sam odlučila probati i taj oblik sretan.
Roladu sam radila kao i prije (po receptu sa stranice Chefkoch.de), no, smeđu smjesu ovaj put sam radila prema receptu s Coolinarike. Ti recepti baš i nisu različiti, najveća razlika je u količini lješnjaka, u ovom receptu potrebno je 100 g, a u onom 180 g.
Ne mogu reći da je jedan od ta dva recepta bolji, meni je to sve isto eek. Nisam ljubitelj takvih biskvitnih kolača, meni u tome fali krema. rolleyes




Za roladu
3 jaja
75 g šećera u prahu
75 g oštrog brašna
+
pekmez

Za biskvitnu smjesu
5 jaja
8 žlica šećera
1 vanilin šećer
180 g mekanog maslaca/margarina
1 žlica ruma
5 žlica oštrog brašna
pola paketića praška za pecivo (oko 6 g)
3 žlice kakaa
100 g mljevenih lješnjaka

Čokoladna glazura (koja nije rađena po nekom određenom receptu, nego je sklepana u trenutku inspiracije)
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina/maslaca
1 žlica šećera u prahu
1 žlica ulja
1 žlica vode


Za roladu, jaja miksajte oko 2 min. dodajte im šećer pa sve miksajte još 2 min. Zatim na smjesu prosijajte brašno i lagano promiješajte.
Lim (oko 38 cm x 32 cm; o veličini rolade ovisi u kakvom ćete kalupu peći kompletni kolač) obložite papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite) i po njemu ravnomjerno rasporedite smjesu.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva i pecite oko 8 min. Pečenu koru istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom. Odlijepite papir na kojem se kora pekla i koru narolajte dok je vruća (koru možete narolati ili s duže ili s kraće strane, ju sam ju rolala s duže strane).
Narolanu koru ostavite da se ohladi.

Ohlađenu koru razrolajte, tanko ju namažite pekmezom i ponovno čvrsto zarolajte.

Za biskvitnu smjesu, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
U drugoj posudi kremasto izmiksajte mekani margarin. Zatim mu postupno dodavajte šećer, žumanjke, vanilin šećer, prstohvat soli i rum - stalno miksajući.
Na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano s kakaom i praškom, mljevene lješnjake i snijeg od bjelanjaka.

Dugi, uski kalup za pečenje (oko 35 x 11 x 7 cm; ovisno o veličini rolade) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.

Na dno posude ravnomjerno rasporedite oko 1/3 smjese, na nju položite roladu (po potrebi, odrežite krajeve rolade); pa odozgo i sa strane rasporedite ostatak smjese.








Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite oko 40 min. (provjerite čačkalicom/drevenim štapićem je li pečen).

Pečeni kolač ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite, odlijepite papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.

Po želji, ohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom (kakvom god želite).
Ja sam ovaj put sklepala nekakvu «svoju» čokoladnu glazuru: na pari otopite sve sastojke i glazuru prelijte po kolaču.







Post je objavljen 27.01.2012. u 08:21 sati.