Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/microstock

Marketing

Microstock tvornica

Ovaj bi post mogao biti od interesa svim vama microstockerima koji ste u Zagrebu i željeli biste proširiti svoje microstock djelovanje. Koliko znam, u Hrvatskoj se nitko ne bavi full-time microstockom, već su sve part-timeri. Neki više, neki manje. Ovo je za te part-timere. :)

Prije nekoliko (tje)dana sam dobio ideju pokušati pokrenuti nešto nalik na microstock tvornicu. Takvi "aranžmani" su relativno česti u zapadnijim zemljama (nama najbliži je u češkoj, a zove se candybox images), dok ih kod nas nema. Princip je jednostavan. Nekoliko fotografa se "ujedini" i tako postignu rezultate koje nezavisno ne bi mogli, a usput i drastično srežu troškove. Postoji nekoliko način na koji se to može uraditi, no onaj koji je najjednostavniji je i ovaj koji ću predložiti, budući da ne zahtjeva papirologiju, registraciju obrta i sl. stvari. Model se zasniva na zajedničkom prostoru i shareanju modela.

Budući da je poanta microstock tvornice produkcija kvalitetnih fotografija za microstock, potreban je "studio". Tu su navodnici s razlogom, budući da studio u onom užem smislu zapravo nije potreban. Potreban je prostor. Prostor od 30ak kvadrata s bijelim zidovima koji ima ulogu studija i čije je korištenje raspodijeljeno po timetableu. Recimo da postoji četvero fotografa u toj (za sad virtualnoj) tvornici: svaki od njih bi imao pristup tom studiju 6h dnevno svaki drugi dan. U slučaju 6 fotografa, 4h dnevno svaki drugi dan. Ušteda na najmu prostora bi bila golema, budući da bi ionako malo tko koristio studio 12 ili više sati dnevno.
Druga stvar su modeli. Kao jedan od limitirajućih faktora prilikom proizvodnje fotografija (bar ako koristimo TFP/TFCD metodu) su modeli: u microstock tvornici bi modeli bili shared resource. Naravno da je nemoguće da neki model bude 12h dnevno u tom studiju dva dana za redom, ali se mogu naći razni "fer" angažmani koji se tiču modela i tvornice: recimo, da se model obveže jedan sat svakom fotografu, u vrijeme kad su obje strane slobodne.

Kako vam se čini ideja? Biste li bili zainteresirani za neki aranžman tog tipa?

Mislim, microstock je velik. I da se mnogo zaraditi na njemu. No potreban je i studio i modeli i međusobno pomaganje i vođenje kroz proces.

Ako vam se ova ideja čini interesantnom, otvoren sam za diskusiju na ovom blog postu. A za pitanja koja nisu javnog tipa i/li prijave, slobodno mi pošaljite mail na microstockhr@gmail.com. Dakle, sve prijedloge, sugestije, pitanja - sve to može u komentare na ovaj post. Nadam se da vas je ovo zaintrigiralo i da ćemo, ako ništa drugo, bar imati zanimljivu diskusiju. A, bude li sreće, i prvu domaću microstock tvornicu!

Post je objavljen 24.01.2012. u 18:40 sati.