Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Rječnik numizmatičkih pojmova – slovo „LJ“ (ljiljanov križ - ljubljanski papirnati novac)

Glossary of Numismatic Terms
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



LJILJANOV KRIŽ
Križ kod kojega se sva četiri kraka završavaju ljiljanima. Ovaj križ se često vidi na francuskom novcu, na primjer na “Ecu a la couronne”, koji je kovao Luj XI (1461.-1483.).

LJUBLJANSKA KOVNICA
Kovnica u Ljubljani počela je radom oko 1215. godine za vrijeme vojvode Bernharda II Spanheima (1202.-1256.). U ovoj je kovnici on kovao nekoliko vrsta denara i poludenara. Na aversima njegova novca prikazane su različitosti: tuirnirski jahač, sjedeći patrijarh, bradati vojvoda ili lav koji drži križ. Okolo je natpis “BERNARDVS” ili “BERNARDVS DVX”. Na reversu novca nalazimo: zgradu s kupolom, orla s aureolom oko glave, orla s raširenim krilima ili krilatog lava. Natpisi na reversu su: “LEIBACENSES DE(nar)” ili “LEIBAC CIVITAS” ili “CIVITAS LAIBAC”. Težina denara je 1,09-1,37 gr a veličina 20-22 mm. Poludenari imaju težinu oko 0.32 gr a veličinu 14 mm. I njegov nasljednik Ulrich III Spamheim (1256.-1269.), s kojim je izumrla porodica Spanheim, kuje svoje denare. Na aversu njegova novca je krilati lav s ljudskom glavom, dok je natpis nečitak. Na reversu je prikazan lav s natpisom “CIVITAS LAIBAC”.

LJUBLJANSKI PAPIRNATI NOVAC
Prvi papirnati novac emitiran je u Ljublani 1848. godine, i to vrijednosti od 3, 5, 10 i 15 krajcara. Veličina novčanica je bila 4,5 x 6,4 cm. Na lijevoj polovici novčanice je natpis na njemačkom, a na desnoj na slovenskom jeziku koji glasi: “Ljubijanska/mestna srenja/plača take denarne listke/kateri jih prinese /po ćeli ceni s cesars./barknoti, tode mora / tacih listikov nar/menj za en goldinar/premenjati prinesti”.
Ljubljanska općina je uslijed pomanjkanja sitnog novca u listopadu 1919. g. opet izdala papirnati novac. Vrijednost novčanice je bila 20 vinara. Veličina joj je bila 4,5 x 7 cm. Na jednoj je strani prikazan grb grada i oznaka vrijednosti te natpis: “DEŽELNO GLAVNO MESTO (LJUBLJANA) Mestna blagajna izplača na ta list/zakonito kronsko vrednost/vinarjev 20 vinarjev/Ljubljana, 2. vinotoka I919./Zupan: Dr. Ivan Tavčar. Na obratnoj strani novčanice je prikazana panorama grada.

Autor: Slavoljub Petrović
Izvor: Obol, HND i www.numizmatika.antikviteti.net

Ključne riječi: numizmatika, rječnik, pojmovi
Keywords: numismatics, glossary, terms


Unicel prijevodi

Post je objavljen 12.12.2011. u 01:41 sati.