Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Rječnik numizmatičkih pojmova – slovo „J“ (j - justo)

Glossary of Numismatic Terms
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



J
Oznaka za kovnicu Hamburg od 1871. godine.

JAFFNA
Metalni novac kraljevine Jafna iz XIII st. i početka XIV st. (u Aziji), na kojem je prikazan ležeći bik s polumjesecom i točkom.

JAGDGROSCHEN
(Lovački groš). Groš sa scenom iz lova ili lovačkim simbolima, a također i s lovačkim izrekama, npr. iz Braunschweiga iz XVIII st.

JAGDDUKATEN
(Lovački dukat). Dukat sa scenama iz lova, lovačkim simbolima ili izrekama, uglavnom kovan kao spomen ili nagradni novac. Na primjer: sokolov dukat, jelenov dukat i dr. Vrlo mnogo vrsta takvih dukata kao i medalja kovao je grof Ludwig VIII (1739. - 1768.) od Hessen-Darmstadta.

JAITAL
Sitan bilonski novac sultana od Delhija u XIII i XIV st. Takva 64 komada išlo je u 1 tankah.

JAKOBSTALER, JAKOBUSTALER
Novac kovan od srebra dobivenog iz rudnika sv. Jakoba u Lautenthalu (Harz) od 1633. do 1634. g. Kovao ga je knez Friedrich-Ulrich od Braunschvveiga (1613. - - 1634.). Na jednoj strani novca je sv. Jakob, dok je na drugoj grb. Kovane su nominale od 1/4, 1/2, 1, 2, 3, 4, 6, 8, 10 i 16 talira. Promjer kovanice od 16 talira bio je 94 mm.

JANAUSCHEKTALER
Srebrni talir sa ženskom glavom na aversu. Talir je modelirao A. von Nordheim, a kovan je u Frankfurtu 1857. g. Nazvan je po glumici Fany Jaonauschek, koja je poslužila kao model za lik.

JEDINICA NOVČANA
Osnovna novčana veličina nekoga monetarnog sustava. U našoj zemlji novčana jedinica je dinar.

JEFIMOK (JEFIMKA)
Ruski naziv za talir koji se uvozio u velikim količinama u Rusiju u XVI i XVII stoljeću, a koji je korišten kao sirovina za izradbu ruskoga srebrnog novca. Pojedine vrste talira nazivane su po zemlji kojoj pripadaju (npr. LIBSKIJE po Liibecku za sve njemačke talire), ili prema slici koju prikazuju (npr. KRYŽOVYE za Kreuztalir, LEVOK za Lowentaler i si.). Godine 1653/1654. učinjen je pokušaj prekrivanja tih talira, a 1655. g. na njih su udarani žigovi, kako bi ih učinili ruskim novcem. Žig na aversu je prikazivao okrunjenog jahača, a na Rv. dvoglavog orla s godinom 1655. i natpisom RUBL. Vrijednost im je bila 64 kopejke. Stavljanje žigova na J. prekinuto je 1656. godine, no u upotrebi su ostali do 1659. g<> dine, kada je stanovništvo bilo dužno zamijeniti ih za kopejke.

JELAČIĆEV ASIGNAT
JELAČIĆEV NOVAC vidi ASIGNAT. vidi KRIŽAR.

JEN
vidi YEN.

JEROME D'OR
Naziv za pistol i polupistol (10 i 5 talira) kralja Jeromea (Hieronvmusa) od VVestfalije, koji je vladao od 1807. do 1813. g. Je-rome je bio brat Napoleona I a novac je kovao od 1810. do 1813. g. u Braunschweigu. Na Av. je poprsje kralja ili grb, dok se na Rv. nalazi oznaka vrijednosti.

JERUZALEMSKI KRIŽ
Jednakokraki križ s po 4 manja križa u kutovima. Tih 5 križeva treba da podsjete na 5 rana Kristovih. Ovaj križ susrećemo na bivšem grbu Sardinije kao i na njenu novcu.

JETON
vidi ŽETON.

JIRMILUK
Turski novac s vrijednošću od 20 para

JOACHIMSTALER
Naziv za guldengroš kovan 1518. g. Kovao ga je grof Schlick u Joahimovoj dolini u češkoj, i to od srebra koje je tamo vađe-no. Kasnije je nazivan skraćeno TALIR, te je ovaj naziv ostao za sve guldengroševe uopće. Schlickov talir prikazuje na jednoj strani lava, a na drugoj sv. Joahima. Težina mu je bila 27,2 gr, a od 1534. g. 26,39 gr srebra pri ukupnoj težini od 29,5 gr.

JOAO
Zlatni portugalski novac, koji se počeo kovati za kralja Joaoa u 1722. g. i kovao sve do 1835. g. Vrijednost mu je bila 6400 reisa, a težina 14,3 gr od toga 13,148 čistog zlata. Kasnije je korišten kao obračunski novac. Bio je vrlo popularan u zapadno-indijskim posjedima Portugala.

JODOCUSTALER
Naziv za talir Marije Jeverske (1536. - 1575.). Na Av. je lik sv. Jodocusa, a na Rv. jeverski lav.

JOE
Engleski naziv za JOAO na zapadno-indijskim otocima, gdje je zbog svoje popularnosti falsificiran od Engleza krajem XVIII st. Na francuskim posjedima je bio kontramarkiran.

JUBILARNI NOVAC
Opći naziv za sav novac koji se kuje povodom nekog događaja.

JULIUSLOSER
Srebrni spomen novac kneza Juliusa od Braunschweiga (1574. - 1588.), kovan u vrijednostima od 2 1/2 do 16 talira. Na jednoj je strani portret kneza, a na drugoj je grbovni štit okružen znacima zodijaka i planetarna.

JUSTIRANJE NOVCA
Pomoću justiranja (struganja turpijama) su metalne pločice, iz kojih se trebao kovati novac, dovedene na onu težinu, određenu za predviđenu veličinu. Za razlikovati je justiranje komad po komad, što iziskuje mnogo truda i vremena, od justiranja al marco, količine, koja je vagala jednu marku. Ovdje je posao obavljen brzo ali neprecizno za pojedine komade, tako da je poslije bilo komada s više ili pak manje težine, no u svemu je težina bila kako je predviđeno. Ova metoda je nekada upotrebljavana zbog nepreciznih alata za pravljenje pločica. Lakši komadi su tada nanovo topljeni, dok su oni teži justirani.

JUSTO
Zlatni portugalski novac iz 1485. g. kovan za vrijeme vladavine Joaoa II (1481. - 1493.), a vrijednost mu je bila 2 cruzadosa. Nazvan je po natpisu na reversu JUSTUS UT PALMA FLOREBIT. Komadi od polovice J. nazvani su espadim.

Autor: Slavoljub Petrović
Izvor: Obol, HND i www.numizmatika.antikviteti.net

Ključne riječi: numizmatika, rječnik, pojmovi
Keywords: numismatics, glossary, terms


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

Post je objavljen 09.12.2011. u 00:51 sati.