Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

KOLO NA MATNIKU 2011

Smotra folklora u Kaniži



Cijela Kaniža zasjala je u svom punom sjaju, a bogatstvo folklora, tradicije, plesa i pjesme privuklo je mnogobrojne goste da nedjeljno poslijepodne provedu u idiličnom ugođaju.

- Ove godine došli su KUD-ovi iz Zadubravlja, dva iz Slavonskog Broda, Donjih Andrijevaca, Kobaša, Bebrine, gosti iz Osječko-baranjske županije iz Antunovaca i mi Kanižani kao domaćini - KUD ukrajinske manjine Taras Ševčenko i KUD Posavac. Program čini povorka koja selom ide do Matnika gdje se odigrava veliko kolo za Grgurevo. Iako je službeni kirvaj Lovrinčevo, sv. Grgur zaštitnik je crkve i na ovaj način smo odlučili sačuvati tradiciju. Folklor u Kaniži je velika ljubav i bez pomoći svih Kanižana jako bismo teško ovo ostvarili, rekla je Terezija Mikić , tajnica KUD-a Posavac i članica Organizacijskog odbora manifestacije.

Asimilacija Ukrajinaca koji su prije više od sto godina doselili na ovo područje zanimljiva je i danas, posebno u njegovanju kulturno-umjetničke tradicije: - Zajedno organiziramo ovakve manifestacije i zaključili smo da jedni bez drugih ne možemo. Danas nastupa 46 članova KUD-a, a najvažnije nam je da se uključi što više djece, ističe Željko Has , predsjednik i voditelj plesne sekcije ukrajinskog KUD-a Taras Ševčenko iz Kaniže.

Oduševljenje nisu skrivali ni gosti-folkloraši koji su prvi put došli u Kanižu, a predsjednik slavonskobrodskog KUD-a Eugen Kumičić (Mali Pariz), Nikola Kramar kaže da im je drago što su ih domaćini pozvali, povorka i kolo zbilja su posebni, a već se vesele i sljedećem dolasku.

U pratnji članova općinskog vijeća, događaj je uveličao načelnik općine Bebrina Stjepan Jakić : - Općina pomaže svaku manifestaciju, ali mještani su najzaslužniji za očuvanje običaja. Obnovili smo dvoranu Doma koja je za ovu priliku uređena kao stara šokačka soba. Ako sve bude išlo prema planu, dokumntacija je pripremljena, nagodinu ćemo Grgurevo slaviti u novom domu.

Nakon svečane povorke i velikog kola na Matniku, u dvosatnom programu predstavili su se KUD-ovi, a goste je uime domaćina, KUD-a Posavac, pozdravila predsjednica Nedjeljka Stojanović .

Stručni komentar događaja dao je progfesor etnologije Zvonimir Toldi koji je i nakon povrede noge ipak zaigrao u Kaniži: - Vidi se da cijelo selo živi za ovu manifestaciju - stotine kuća i prozora je okićeno ručnim radovima, ponjavama, peškirima, tabletićima... Napravljen je i pomak uređenjem etno-dvorišta i dvorane.Vidi se da KUD ima podršku cijelog sela, sve je izuzetno lijepo organizirano, a kolači su izvrsni!

Irena Vukas

Posavska Hrvatska

Post je objavljen 11.09.2011. u 07:57 sati.