Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

NERETVA U PLAMENU

U protekla 24 sata je na više mjesta u dolini Neretve izbilo nekoliko požara, uglavnom na močvarnim i poljoprivrednim površinama.

Između naselja Vid, Metković (potez Jerkovac- Duvrat) Momića i Matijevića izbio je posve očito podmetnut požar na močvarnom području između Metkovića Vida i Duvrata, koji je ubrzo zahvatio veće područje u kojem je opožareno nekoiko stotina tisuća kvadratnih metara. U požaru su zahvaćeni i rubni dijelovi nekih voćnjaka i vinograda. Zasada voćnjaci i vinogradi koji se nalaze preko riječice Norin (predio Seget u pravcu rubnog dijela Matijevića i Momića) nisu pretrpjeli znatniju štetu, dobrim dijelom zahvaljujući brzoj intervenciji DVD Kula Norinska i JVP Metković.
Stanje na predjelu poljoprivrednih površina koje se nalaze izvan obodnog kanala na predjelu Jerkovac i Duvrat je također slično, no štete ipak ima. Nažalost mnogi vlasnici voćaka i loze će za štete saznati tek idućih mjeseci kad nakon zimskog perioda dođu na rubna područja svog zemljišta koja su bila najbliže močvari, a time i požaru.

Tijekom gašenja požara sa vatrogasnih motorola se jasno moglo čuti kako tijekom samog gašenja u samoj blizini vatrogasaca netko ponovno podmeće vatru što je popriličo nerviralo vatrogasce tijekom gašenja. Na mjesta događaja su brzo izašli i policijski djelatnici, no ni oni nisu mogli puno učinit jer je vatra već činila svoje.

S viših predjela Neretve se jasno moglo vidjeti da ovi požari nisu bili usamljeni te da diljem Neretve plamti više požara na močvarnom i poljoprivrednom području, pa su svi gotovo jednoglasno bijesno uprli prstom u (krivo)lovce koji svojim neozbiljnim ponašanjem zbog par ptica raj pretvaraju u pakao.

Na predjelu Luke zmeđu Krvavca i Komina ranije je planuo požar s ozbiljnom materijalnom štetom. Kako se neslužbeno doznaje, u navodno podmetnutom požaru izgorio je i optički kabal telefonskog operatera, te veća količina užete trske pripremljene za proizvodnju sture, kao i određeni broj košnica. Ovaj požar je ponovno razbjesnio ljude koji su uključeni u svojevrsni rat oko poljoprivrednog zemljišta na predjelu „Luke“.

DVD Kula Norinska je proteklih dana vrlo intenzivno na gašenju požara, no pitanje je koliko će moći izdržati sa skromnom opremom i malim brojem ljudi na raspolaganju, ali koji unatoč tome vrlo požrtvovno djeluju u svako doba dana i noći. Prema riječima vatrogasaca Ivana Kaleba, Marina Nikolića i Ante Jerkovića koje smo zatekli na mjestu događaja u gašenju trske uz same voćnjake i vinograde, ova zima je po požarima gotovo jednaka ljetnoj sezoni.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 11.01.2012. u 21:44 sati.