Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Jedan rijetki dubrovački bradan

Rare Ragusa Tallero (Bradan) Coin
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



Jedan rijetki dubrovački bradan

Avers i revers bradana iz 1747. godine

Dubrovački su bradani kovani od 1725. do 1743. godine, i to, čini se, ne svake godine, jer neke godine nisu do danas poznate. Rešetar u svojoj monografiji o dubrovačku novcu tvrdi, da su poznate samo godine 1725. (dvije varijante), 1730, 1731, 1733. - 1738. i 1743. Za 1732. kaže da možda postoji. Prema toj njegovoj tvrdnji ne bi postojale godine 1726. - 1729, 1734. i 1739. - 1742. No, na 285. stranici pod rubrikom “Anormalni taliri” spominje bradana, koji na reversu nosi godinu 1747, pa kaže da je zasigurno nastao nepažnjom. Misli da je prigodom kovanja majstor kovač zabunom na kalup reversa talira iz 1747. godine stavio kalup aversa bradana. Koliko je takvih komada otkovao dok nije opazio da je pogriješio, ne zna se. Držim da je taj primjerak svakako vrlo rijedak. Rešetar je dobro proučio sve naše muzejske zbirke, a poznavao je i mnoge inozemne. I sam je imao u svojoj zbirci više komada bradana, ali kaže da nije nikad vidio ni jednog iz te 1747. godine. Da takav primjerak postoji zna samo po galvanoplastičnom otisku, koji je vidio u osječkoj muzejskoj zbirci, ali originala nije vidio i ne zna gdje se nalazi.

Primjerak je, kako vidimo, vrlo rijedak. Pukim slučajem je dolutao prošle godine iz inozemstva u Zagreb jedan, možemo zasad reći unikat, pa ga ovdje prikazujemo, da ga i naši članovi upoznaju.

No, taj se bradan ne razlikuje od ostalih samo po 1747. godini kovanja, kad se ta vrst novca nije više kovala. Na svim dubrovačkim otkovima talirske veličine avers i revers su okrenuti u istome smjeru osim bradana, na kojima je revers redovito otisnut u suprotnom smjeru. Ovaj bradan iz 1747. godine ima avers i revers okrenut u istom smjeru, jednako kao što je to na svim vižlinima, pa se i po tome vidi da je kovač novca namjeravao otkovati vižlin i da je, na gornju stranu možda, kako to Rešetar kaže, zabunom stavio kalup aversa bradana. No meni se ipak čini malo vjerojatnim da bi kovač novca mogao paziti u kom smjeru okreće kalup aversa a da pritom ne opazi da je stavio pogrjesni. Možda je to ipak svjesno i namjerno napravio. Rešetar je zasigurno vidio i upoznao veći broj bradana, ali tvrdi da ni jedan njemu poznati nije kovan tim istim aversom.

I ja ih poznam desetak otkovanih raznim kalupima aversa, koji se jasno razlikuju jedan od drugoga, no ni ja nisam našao ni jednog, koji je bio kovan kalupom aversa ovoga bradana. Taj avers ima jasnih karakteristika, prema kojima možemo zaključiti, da ga je rezao isti kalupar, koji je rezao avers bradana iz 1743. godine, no ni ta dva nisu posve ista. Revers toga našega bradana otkovan je istim kalupom, kojim je kovan vižlin iz 1747. godine objelodanjen u 32. broju “Obola”.

Držim da je morao biti dosta u opticaju, sudeći po tome što je malo izlizan, no inače je neoštećen i lijepo uščuvan. Promjer mu iznosi 43 mm a težina 27,925 grama.

Autor: Z. W.
Izvor: Obol br. 35, HND, 1983.

Ključne riječi: kovani novac, Hrvatska, Dubrovačka Republika, talir, bradan
Keywords: coins, Croatia, Ragusa, tallero, bradan


Coins Banknotes Militaria Store
Coins, Banknotes & Militaria Store - www.CBM-store.com

Post je objavljen 08.01.2012. u 20:13 sati.