Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/libija

Marketing

Arapska Liga izgubila je sav kredibilitet: nisu zadovoljni izvještajem o Siriji pa šalju nove promatrače, a stare nazivaju ratnim zločincima i plaćenicima

Svojim potezima Arapska Liga pokazala je svoju pravu namjeru - stvoriti dojam da sirijski režim masovno ubija ljude i time osigurati "argumente" za potencijalnu intervenciju.
Ipak, plan je ispao potpuni fijasko.
Nakon što je sirijska vlada odobrila ulazak promatračima Arapske Lige uskoro je stigao i konkretan izvještaj - promatrači su naveli kako su se bez problema kretali Sirijom, nitko im nije onemogućavao rad i kako se na terenu ne događa "ništa strašno", pa čak ni u gradu Homs za kojeg zapadni mediji tvrde da je poprište strašnog krvoprolića.

Obzirom da nisu dobili izvještaj kakav su željeli, Arapska Liga sada se okomila na vlastite promatrače - vođu skupine prozvali su ratnim zločincem i Assadovim plaćenikom, unatoč činjenici da su ga sami izabrali za vođu promatrača.
U nevjerojatnom razvoju događaja, Arapska Liga sada šalje 50 novih promatrača, unatoč 60 koji su već na terenu.

Omar al-Bashir - postavili su ga za vođu promatrača Arapske Lige, a sada ga prozivaju ratnim zločincem
No, nije samo Arapska Liga ljutita na svoje promatrače, gnjevni su i predstavnici tzv. samoproglašene "slobodne sirijske vojske" - ili kako ih na zapadu znaju nazivati "miroljubivi aktivisti".

Predstavnik oružanih pobunjenika, dezertirani pukovnik Riad rekao je kako će eskalirati oružane napade na predsjednika Bashar al-Assad ukoliko promatrači u roku 7 dana ne naprave "progres". Također je naveo: "Napravit ćemo nešto što će iznenaditi režim i cijeli svijet."

U isto vrijeme udruga za ljudska prava javlja kako su dezerteri jučer ubili najmanje 18 pripadnika sirijske vojske.

Što se pak Arapske Lige tiče, njihovi ministri će se sastati ove subote kako bi detaljno pregledali što će pisati u novom izvješću druge skupine poslanih promatrača i sukladno tome odlučiti o slijedećim koracima.

advance.hr

Post je objavljen 09.01.2012. u 09:26 sati.