Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Dan Bogu posvećenog života - Svjećnica, Gospa Kandelora


2. veljače

Papa Ivan Pavao II. je odredio da se 2. veljače obilježava kao Dan Bogu posvećenog života. Ovdje svakako mislimo na svećenike, redovnike, redovnice i posvećene laike. Mi u Hrvatskoj smo nekako navikli da imamo svećenika i časne sestre u svojoj sredini. Kad ih zatrebamo naći ćemo ih u našoj ili susjednoj župi.
Često se nakon odlaska pojedinog redovnika ili redovnice, ili smrti upitamo: "Kako to da nitko novi nije stigao?" Odgovor je poznat svima: "Nema zvanja." Realna je činjenica da životna dob redovništva sve viša i da se mnoge župe i samostani nažalost zatvaraju.



Uzroci tome su višestruki: sekulizirano društvo, neodgovorna sloboda, zanemarena duhovna dimenzija, nespremnost za žrtvovanje, celibat, neprihvaćanje poslušnosti, strah od neshvaćanja okoline, odgađanje odluke, a možda jedan od najvećih problema je i smanjen broj rođene djece. Današnjica je više okrenuta materijalnim vrijednostima (novcu, moći, karijeri) koji su nespojivi s redovničkim životom.


Autostop

Unatoč svim ovim "kočnicama" uvjek se nađe hrabrih i odlučnih pojedinaca koji se uspjevaju izborit za svoje redovničko zvanje. To su heroji vjere i današnjice koji kazuju da još uvijek ima odvažnih kršćana spremnih upustit se u avanturu s Kristom.


Don rokeza

Možda je upravo Dan posvećenog života prigoda je da se upitamo koliko pažnje posvećujemo novim duhovnim zvanjima?

U novije vrijeme se kaže da su duhovna zvanja usko povezana sa obitelji iz koje potječu. Donekle istina, jer ako roditelji ne žive evanđeoske vrijednosti, mladić i djevojka moći će teško odabrati duhovni poziv. Upravo je obitelj ta gdje mladi stječu prva iskustva evanđeoskih vrijednosti, ljubavi koja se daruje Bogu i drugima.


Teleskop

Na nama vjernicima je da svugdje govorimo o duhovnim zvanjima, i da potičemo neke od konkretnih oblika rada na buđenju zvanja. Različiti su načini rada, ovisi od župe do župe, od osobe do osobe. Negdje se organiziraju vikend susreti, molitveni susreti, druge župe pak okupljaju mlade uz razne liturgijske djelatnosti: ministriranje, pjevanje, čitanje, uređenje crkve, karitas, misije, posjet i pomoć starijim osobama.

Toliko sam puta čuo za zvanja koja su proizašla iz ne baš "primjernih" obitelji. Iz obitelji nevjernika. Znači da Bog traži radnike za svoj vinograd i na drugim mjestima. Znak je to koji kaže da duhovna zvanja ne treba očekivati samo iz crkvenih krugova i obitelji bliskih Crkvi. Potrebno je doprijeti i do onih vjernika i nevjernika koji nisu baš povezani s Crkvom.


Svećeničko ređenje

Kako je ovo Dan posvećenog života sigurno se trebamo sjetiti i onih samozatajnih redovnika i redovnica koji su svoj život posvetili Bogu i zajednici. Znam da ih ima, i sretan san što ih ima.
Crkva danas na poseban način moli da takvih sinova i kćeri bude u svim vremenima i svim dijelovima Crkve. Bez njih bi život naših kršćanskih zajednica bi puno siromašniji. Poslanje današnjeg redovništva je nova evangelizacija. Da bi imalo snage za novu evangelizaciju od redovništva se očekuje ponovno otkrivanje izvornih karizmi i poslanja.

Osjećaš li da imaš duhovno zvanje, klikni ovdje :)




Post je objavljen 02.02.2012. u 00:05 sati.