Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pripadantebi

Marketing

JELENA

Napoleon je 1797. godine srušio mletačku republiku. Dalmatinski vojnici vratili su se kući i narod pobunili protiv Francuza.
Bilo je to negdje polovinom šestog mjeseca kad je Jelena Šošić vidjela kako bijesna rulja sabljama i toljagama na mostu tuče njenog brata Miću. Potrčala je prema mostu da ga spasi ali ga nije našla. Narod je jurio prema Čiovu tražeći nove žrtve.





Jelena je uzalud tražila brata i mislila je da su ga bacilli u more. Tada joj se približio prosjak Visko i šapnuo joj da je njihov sluga Jozo nagdje prebacio njenog brata. Sluga je sakrio svog gospodara u crkvicu Svetog Petra na Čiovu gdje se samo jedan put na godinu, o Petrovu, držala misa. Jozo je bio čuvar crkvenih ključa. Položio je gospodara iza oltara i kroz mala pobočna vrata neopažen izašao i ušuljao se u gospodarevu kuću. Iznemogla Jelena upravo se vratila i Jozo ju je utješio i otkrio gdje joj je brat. Jelena je počela razmišljati kako da spasi brata. Izašla je iz kuće i potajno ušla u stan liječnika Barbijerija. Molila ga je da joj spasi brata. Liječnik se dvoumio ali ipak obečao pomoć.





Nakon posjete liječniku, Jelena se uputila do poznatog stolara Buble i naredila mu da joj do večeri napravi mrtvački sanduk za brata koji leži mrtav. Plakala je i kukala tako da su svi povjerovali da joj je brat mrtav.





Predvečer je opet Jozo bio kod Miće i Jelena mu je ispričala što je pripremila i poslala ga je po sanduk. Dok su nosili sanduk preko mosta čuli su brojne uvrede tako da su se bojali da im svjetina ne provali u kuću. Kad je Jozo došao sa sandukom upalila je svijeće i stala je naricati. Te noći liječnik se spustio po konopu sa gradskih zidina i brodićem prešao na Čiovo. Tajno je ušao u crkvicu baš na vrijeme da spasi prijatelja. Sutradan je krenuo sprovod sa praznim sandukom u crkvu Svetog Lazara i položen je u obiteljsku grobnicu. Miće je potajno prenesen u stan. Nakon mjesec dana prestala je anarhija a Miće je ozdravio. Uputio se sa sestrom preko mosta i preko gradske pijace do stolne crkve da se zahvali gradskom zaštitniku na spasu. I činilo se da je nastupila nova pobuna jer je toliko svijeta dotrčalo sa svih strana da vidi novog Lazara, koji je uskrsnuo od mrtvih.






Post je objavljen 10.01.2012. u 08:06 sati.