Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ustipak

Marketing

Izlog

U gradskom centru bila je trgovina Duhana, a imala je dva izloga uz trotoar uz glavnu ulicu. U izlozima su se nalazile kojekakve stvarčice, od pribora za osobnu higijenu, mirisa, cigareta, do igračaka i ostalih điđa-miđa.
Bilo je to samim početkom osamdesetih, kada sam još bio (vrlo) maleni klinjo. Tim sam putem redovito prolazio sa svojim ocem na svom putu do grada, do trga, parka ili kafića. Pri tome smo mogli proći ispred Duhana i njegovih izloga ili prije toga prijeći cestu i ići suprotnom stranom ulice.
Kako smo često išli u grad, tako smo često prolazili ispred izloga Duhana. Ja kao mali klinjo, normalno, nisam nikad mogao indiferentno proći ispred izloga bogato ukrašenog igračkama i slatkišima, i to bez zaustavljanja.
S obzirom da smo tata i ja svaki puta imali rasprave oko toga da nećemo kupiti igračke i zbog čega ih nećemo kupiti, i s obzirom da se to redovito ponavljalo, s vremenom se tata dosjetio pa smo na putu u grad ili na povratku kući išli suprotnom stranom ulice. Tada nisam ni primjetio izlog niti nije bilo natezanja o kupnji igračaka :-)
Tako je vrijeme prolazilo, a mi išli čas jednom, čas drugom stranom ulice. U slučajevima kad smo prošli pred izlozima, često sam pokazivao tati što da mi kupi, ponekad smo se raspravljali, i sve je bilo u redu, kako to obično biva s malom djecom :) Ne sjećam se da sam ikad išta dobio kupljeno u tom Duhanu :-)

Jednoga dana prošli smo po trotoaru ispred izloga Duhana. Zastao sam ispred izloga s igračkama, zalijepio se za njega rukama i približio glavu staklu. Promatrao sam igračke, dok je tata stajao iza mene čekajući. Šarao sam pogledom po izloženim igračkama te zaustio:
"Kupit ćeš mi ovo." i pokazao prstom na jedan autić.
"I ovo!", pokazao sam i na kamiončić.
"I ovo...", razmazujući znoj prstom prema paketu okruglih žvakaća u niski.
"I ovo ćeš mi kupit..." pokazah na dječje naočale u gornjem kutu stalka u izlogu.

Kako sam to rekao, odmakao sam se korak i ušutio gledajući izlog.
Nakon par sekundi sam primio tatu za ruku i poveo ga za sobom dalje niz ulicu.
"... kad budeš imao para."


Post je objavljen 01.01.2012. u 17:46 sati.