Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Sveta Zdislava iz Lemberka, Majka obitelji


4. siječnja

Poznato je da su se kršćanske obitelji odavno stavljale pod zaštitu Svete Nazaretske Obitelji, a i sam Crkva joj je posvetila prvu nedjelju po Božiću. Današnjim danom želim podsjetit na još jedanu manje poznatu sveticu koja se također časti kao zaštitnica obitelji a potječe iz dominikanske obitelji. Riječ je o svetoj Zdislavi iz Lemberka.

Rodila se u Križanovu u Moravskoj danas republici Češkoj oko 1220. Udata za Havela (Gallus), gospodara Lemberka, rodila je i dobro odgojila četvero djece.
Stupivši u Treći red, postala je gorljiva učenica sv. Dominika, pomagala je braću propovjednike u Češkoj i od svoga muža postigla da je braći dominikancima sagradio dva samostana (Turnov i Jablonne).


Dvorac obitelji Lemberk

Odlikovala se obiteljskim krepostima, a ujedno se predala služenju siromasima, ništa ne popuštajući u skrbi za obitelj.

Preminula je u Jablonnem 1252. u 32 godini, a njezini posmrtni ostaci počivaju u tom gradiću u dominikanskoj crkvi sv. Lovre koju je njen muž dao podignit. Blaženom ju je proglasio 1907. papa Pio X., a svetom 1995. papa Ivan Pavao II.


Bazilika u kojoj je pokopana sveta Zdislava


Glavni oltar sa slikom svete Zdislave


Bočni oltar sa posmrtnim ostacima svete Zdislave

Divna svjedokinja Evanđelja

Iz Homilije pape Ivana Pavla II. u povodu kanonizacije sv. Zdislave

Ljudski lik svete Zdislave, koja je rođena u Moravskoj i živjela u sjevernoj Češkoj u XIII. st, odlikuje se izvanrednom sposobnošću sebedarja.

O tom svjedoči njezino ponašanje u obitelji, gdje je, kao supruga Havela, gospodara Lemberka - prema riječima moga časnog prethodnika Pavla VI. - bila "primjer supružničke vjernosti, podrška obiteljske duhovnosti i čestitog ponašanja". O tom svjedoči također njezino velikodušno zalaganje u pomaganju bližnjih, posebno bolesnika, kojima je posvetila takvu brižljivu skrb te se i danas spominje kao "iscjeliteljica".

Sveta Zdislava, gorljivo živeći duhovnost dominikanske trećoredice, znala je sebe učiniti darom, prema Isusovoj riječi: "Blaženije je davati nego primati" (Dj 20,35). To je, eto, tajna velike simpatije koju je njezin lik uvijek izazivao, već za života, a i poslije sve do naših dana.

Njezin primjer veoma je aktualan, posebno s obzirom na vrijednost obitelji, koja - kako nas i ona poučava - mora biti otvorena Bogu, daru života i potrebama siromaha.

Naša je svetica divna svjedokinja "Evanđelja obitelji" i "Evanđelja života", za koje se Crkva, više nego ikada, zalaže da ga širi u ovom prijelazu iz drugog kršćanskog tisućljeća u treće.



Post je objavljen 04.01.2012. u 00:01 sati.