Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sumi

Marketing

Rad u znanosti 8.dio: odlazak iz RIC-a i ulazak na AFZ

RIC-Razvojno-istraživački centar za marikulturu Ston d.o.o.
AFZ-Agronomski fakultet u Zagrebu

Da najprije sumiramo moj boravak u RIC-u.
Oko pola godine besplatnog rada za njih, čak nisu plaćeni ni troškovi putovanja po terenu.
Slijede iskorištavanja i pljačke svog mog rada kojeg sam zdušno radio bez radnog vremena i ulažući sve potrebno tijekom dvogodišnjeg ugovora. S obzirom da sam radio u programu "S faksa na posao" veliki dio moje male plaće je plaćala država- sami centar je u biti jako malo toga dao.
Prinuđivanje na varanje i krađu (putni nalozi)-bezuspješno.
Mobbing u vidu nekomunikacije i isključenja iz poslova.
Zatiranje svakog pokušaja rada.
Klevetanje u znanstvenim krugovima o mojim stvarnim karakteristikama.

Jedino što sam ja u svemu dobio je tu i tamo slobodno dan (kao da ga nisam odradio vikendom) u svrhu poslijediplomskog studija.

Davajući tako ispite, nađem se na AFZ na Zavodu za ekonomiku, te sam čekajući profesora za ispit čavrljao sa njegovom tajnicom. Rekla mi je da će bit natječaj na njihovoj katedri, za radno mjesto znanstvenog novaka i ako se želim prijaviti da ostavim dokumente, što sam i učinio.
To je bilo pola godine prije završetka ugovora u RIC-u. Taman kad sam odradio kraj ugovora, nije prošlo ni tjedan dana, zvali su me sa AFZ-a da sam primljen. Uz AFZ u opciji je bilo par uzgajališta ribe, međutim, eto ja sam otišao u Zagreb što je možda bila greška. A možda i nije.

Na AFZ-u sam prvi dan rada u razgovoru sa šefom izjasnio svoj stav o lažnim putnim nalozima i upozorenje da se na mene u takvim stvarima ne računa.
Stavljen sam u kancelariju sa jednim profesorom koji već godinama ne dolazi na posao. U prvim danima sam skužio da je taj čovjek crna ovca među djelatnicima Zavoda i eto, što da kažem...zanimale su me obaveze da se što prije uklopim.

Na istoj mojoj razini u približno isto vrijeme zaposlena je jedna gospođica (sada gospođa) koja prema mojim izvorima uopće nije imala uvjete za zaposlenje na fakultetu. I zaposlena je u svojstvu asistenta što je kudikamo bolja pozicija od znanstvenog novaka što sam bio ja.
I naravno, imala je svoju kancelariju-odnosno nije bila smještena u isti "koš" sa osobom sa kojom sam ja bio smješten a koja je od strane većine osoblja zavoda predstavljala "otpad". No dobro, uz svoj stol, koliko-toliko konkretne zadatke i domski smještaj, ovo je za mene bio veliki napredak pa se nisam bunio.

U prvim danima rada, moja prije spomenuta, najbliža kolegica me pokušala poslati u susjedni paviljom "po kavu" !!!
Također, pokušala me poslati da joj iskopiram knjigu na fotokopirnom stroju, kat iznad !!!!
Nisam mogao vjerovati koliko netko može držati sebe visoko, odnosno druge nisko. Razloge sa svoje strane nikad nisam uspio skontati.
Iako se nikad nisam zamarao sa doživljenim, poslije će se pokazati da je to bio samo početak....



Post je objavljen 28.12.2011. u 16:44 sati.