Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aktualne-vijesti

Marketing

Stižu loše godine za Europu

Posljednje izvješće Centra za ekonomska i poslovna istraživanja pokazalo je kako je Brazil pretekao Veliku Britaniju i postao šesta najveća ekonomija na svijetu. To je logičan rezultat dugoročnog trenda. Ovaj pokazatelj možemo smatrati dijelom velike ekonomske promjene, koja se ne očituje samo na pomaku sa zapada na istok, već i u činjenici da zemlje koje proizvode "vitalne proizvode", poput hrane i energije, danas posluju dobro i postepeno se uspinju ekonomskom ljestvicom", kazao je za BBC Douglas McWilliams iz CEBR-a.

Ovo je istraživanje samo potvrdilo navode iz MMF-ovog izviješća s početka godine, gdje je također prognozirano da će Brazil u 2011. godini preteći Veliku Britaniju. Utješna vijest za Britance jest ta da CEBR prognozira kako će njihova ekonomija pak preteći francusku do 2016. godine. CEBR-ova analiza prognozira i kako će se ekonomija narazini eurozone dogodine smanjiti 0,6 posto ukoliko se riješi problem eura, a najmanje 2 posto ukoliko problem ne bude riješen.

Iz njihove ljestvice očituje se kako azijske zemlje polako napreduju, a europske sve više padaju. Tako očekuju da će Indija, danas deseta ekonomija svijeta, 2020. godine biti peta najveća na svijetu, a Rusija, koja je danas dveveta, bit će četvrta. S druge strane, u narednih osam godina Njemačka bi, prema CEBR-ovoj analizi, s četvrtog mjesta mogla pasti na sedmo, a Francuska sa petog na deveto mjesto. Prva tri mjesta bi, kao i danas, trebali držati SAD, Kina i Japan.

Post je objavljen 26.12.2011. u 20:29 sati.