Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/framakarlovac

Marketing

Otajstvo Božića


Krist, čiji rođendan slavimo, naučio nas je, i primjerom pokazao, što je to ljubav prema bližnjemu. Ona se očituje u pomoći onima koji nas najviše trebaju. A takvih je mnogo; siromasi, trpeći, koji oskudijevaju, tužni, bolesni...

Veliki i trajni problemi nastaju u svijetu zbog nedostatka ljubavi prema bližnjemu. Taj nedostatak se očituje i među onima koji se smatraju kršćanima. Zato je kršćanstvo, koje slavi Božić, prvo pozvano ispraviti te nepravde. Krist, opisujući svoj posljednji dolazak, govori o ljubavi prema bližnjemu, kao glavnom kriteriju spasa. Oni koji su napojili žedne, nahranili gladne, pružili utočište strancu, pohodili bolesne... oni će baštiniti Kraljevstvo, jer su to učinili samome Kristu. Jasno je iz toga, da kršćanska ljubav bez djela, nije ljubav. Kršćanin koji s drugima dijeli svoja dobra, vrijeme i brigu, dostojan je drugoga života.

Darivanje materijalnih dobara, pa i božićnih poklona, mora u isto vrijeme biti i darivanje srca. Takva ljubav nije moguća bez unutarnjeg siromaštva duha, po kojemu se solidariziramo s onima koji su nesretni ili nemaju posjeda. Božić nas poziva da se aktivno angažiramo oko poboljšanja životnih uvjeta svih ljudi na zemlji. Od nas se ne očekuje da riješimo sve probleme ovoga svijeta, ali se od nas očekuje da prepoznamo da možemo nešto učiniti kako bismo ublažili ljudske patnje. Kakav je to Božić onih koji ga radosno slave, a nemaju osjećaj za patnju, oskudicu, bolest i ostale nedaće milijuna Kristovih učenika po svijetu? Nije dovoljno posegnuti u džep i dati nekoliko eura. Moramo dati sami sebe, kao što je Krist učinio. Sve dok ne shvatimo takvu dubinu ljubavi prema bližnjemu, nećemo cjelovito shvatiti Božju ljubav prema nama, kada nam je poslao svoga Sina. Krist je došao među nas, te nas potakao da ljubimo jedni druge, kao što je On ljubio nas. On je to pokazao konkretnim činima – svoj život je položio za nas.

Dok vam želimo i čestitamo SRETAN BOŽIĆ, upravo Vam to žarko želimo; da konkretnim koracima, vidljivim činima pokažemo da ljubimo svoje bližnje. Tako ćemo razvijati kršćanske krjeposti i rasti u svetosti.


http://www.hrvatska-katolicka-mladez.de/index.php/hr/duhovna-zona/duhovna-misao/1250-otajstvo-boia

Post je objavljen 26.12.2011. u 15:36 sati.