Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

"Manoliću, pokaj se za zločine!"




DESETAK ČLANOVA HRVATSKOG ULJUDBENOG POKRETA PRED KUĆOM NEKADAŠNJEG ZAPOVJEDNIKA OZNE U BJELOVARU


Desetak pristaša Hrvatskog uljudbenog pokreta okupilo se u subotu ispred kuće Josipa Manolića u Nazorovoj ulici u Zagrebu kako bi mu uručilo poziv na pokajanje za smrt više stotina vojnika – domobrana i ustaša, te civila pogubljenih nakon Drugog svjetskog rata.



Kao glavnog zapovjednika Ozne za područje Bjelovara, Manolića smatraju odgovornim za organizaciju tih ubojstava koje je provela Ozna, bez ikakva suđenja, u šumama u okolici Bjelovara. Na području cijele županije nalazi se desetak stratišta, a samo u šumi Lug kraj Bjelovara, kako je istaknuo Branko Stojković, jedan od predstavnika Hrvatskog uljudbenog pokreta iz Bjelovarsko-bilogorske županije, nakon Drugoga svjetskog rata pogubljeno je 300-tinjak vojnih zarobljenika i civila.



Odgovornim za taj i mnoge druge zločine smatra isključivo Josipa Manolića, protiv kojega, kako tvrdi, postoji više od 600 kaznenih prijava, ali koje još uvijek leže u nečijim ladicama. - Ovo okupljanje simboličan je dokaz da je pravda zakucala i na njegova vrata - istaknuo je Stojković. Predsjednik Hrvatskog uljudbenog pokreta Tomislav Dragun rekao je da je ovo drugo okupljanje domoljubnih i državotvornih Hrvata, koji traže otkrivanje istine i pravdu za žrtve komunističkih zločina. Prije nekoliko mjeseci članovi ove udruge okupili su se i ispred kuće Stjepana Hršaka, nekadašnjeg komandanta Ozne u Krapini, koji je, kako tvrde, zapovjedio ubojstva na stotine vojnika i civila, uključujući i smaknuće 21 svećenika franjevca 1945. godine u Maceljskoj šumi.


Podršku članovima Hrvatskog uljudbenog pokreta tom prigodom dao je i Dejan Golubić, predsjednik Stranke nacionalnih demokrata i njihov kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.


19.09.2009.
Slobodna Dalmacija




Post je objavljen 21.12.2011. u 00:07 sati.