Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

U RATU SE KRALO I ŠPEKULIRALO !?

PRONAĐENO UKRADENO KULTURNO BLAGO KOD LOPOVSKE OBITELJI "PSI RATA" MEDAK IZ BJELOVARA


U Bjelovaru je lišen slobode BRANKO MEDAK i priveden istražnom sudu Okružnog suda u Bjelovaru zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe. Ostali učesnici su maloljetne osobe (sinovi: Feđa Medak i Mladen Medak). Protiv osam osoba podnjeta je krivična prijava nadležnom državnom odvjetniku radi raznih oblika suočesništva u krivičnom djelu teške krađe i prikrivanja.

Radi se o tri osobe iz Zagreba koje su primale, kupovale i prodavale skupe ukradene ikone iz crkve Svete Trojice opljačkane u Bjelovaru. Branko Medak je kao glavni akter provalio sa svojom ekipom u crkvu Svete Trojice u Bjelovaru i ukrao vrijedno kulturno blago neprocjenjive vrijednosti. Ukradene ikone su za vrijeme „Domovinskog rata“ ovakav kakav se vodi, a kradu se kulturna dobra koja se slabo čuvaju i malo vodi briga.

Za Srpski narod i njegov identitet, njegovu prošlost, ta umjetnička djela nastala u 18. i 19. stoljeću imaju visoku vrijednost. Pljačkaši su uhvaćeni, koji su odnijeli 21 ikonu iz bjelovarske parohijske crkve Sveta Trojica koja se nalazi u centru grada Bjelovara. Iz unutrašnjosti crkve i drugih nuz objekata ukradene su i druge mnoge vrijedne stvari. I devastirane su prostorije.

Operativnom akcijom Policijske uprave Bjelovar, Odjela za kriminalističke poslove uspješno je razbijen švercerski lanac. Načelnik policijskog odjela Branko Gregurević istakao je da su vrijedne ikone odnesene u vremenu od 10. prosinca 1992. godine do 21. travnja 1993. godine. Iz pravoslavne crkve u više navrata odnesen je veći broj ikona na platnu i drvetu, te veća količina vrijednih predmeta. A brzom akcijom policije klupko se počelo odmotavati.

Prodor u „crno tržište“ umjetnina, od kojih su neke nađene u inozemstvu (Italiji), biti će vraćene u Hrvatsku po narudžbi Hrvatske Vlade. Najvrednije ikone djela su poznatih hrvatskih slikara Celestina Medovića i Ivana Tišova iz 1902. godine. Ona su se nalazila u zdanju pravoslavne crkve u Bjelovaru u ulici Ante Trumbića br. 2.

Valja, međutim, kazati da je učinjena drska krađa od strane cijele obitelji MEDAK. A specijalisti za takvo otkrivanje djela bili su ljidi iz Policije kojima veliku pomoć su pružili stručnjaci Regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Bjelovara i Muzej grada Bjelovara. U Zagrebu su inspektori PU uspjeli uhititi i ostale sudionike „velike krađe“ umjetnina. Na osnovu naloga istražnog sudca izvršena je pretraga u više stanova. Organiziranim kriminalcima su oduzete ukradene umjetnine i sakralni predmeti.

Nađene su ikone: Sveti Sava, Bogorodica s djetetom (najvrijednija), arhiđakon Stevan, Sveti Nikola, Isus Krist, arhiđakon Mihajlo, Car Lazar, Sveti Jovan Krstitelj, arhanđel Gavrilo, … Uz ove ikone koje su nestale, nalazile su se i Ikone Bjelovarskog slikara Josipa Hohnjeca.

Sve ukradene Ikone su neprocjenjive vrijednosti. Budući da se radi o velikoj kulturnoj vrijednosti u istragu se je umiješao Republički MUP i Interpol, dok su sve granični prijelazi i ostale Službe obaviješteni. U Crkvi – Sveta Trojica ukradeni su i vrijedni spisi, knjige, pokućstvo, i drugi ukrasni predmeti – crkvenog ruha.

Glavni organizator krađe BRANKO MEDAK sproveden je u Bjelovarski zatvor. On i njegova obitelj sudjelovali su u klasičnom kriminalu s isključivim motivima iz koristoljublja.

Iz ARHIVA

Branka Stojkovića iz Bjelovara


Post je objavljen 14.12.2011. u 22:39 sati.