Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gollynbossy

Marketing

Umjetnost je lijepa, umjetnost je zabavna

Dragi Naši,
Lani u ovo vrime pisali smo o Apoksiomenu (klik), a sad smo mu opet u pohodima. Ovi put Apoksiomen ima 9 metri, izrađen je od stiropora, u njega su zabodena okrugla zrcala i zove se Historicistički kabinet čuda. Aha, bili smo na izložbi Umjetnost je lijepa Ante Rašića u Umjetničkom paviljonu.

Photobucket
Čuvena Apoksiomenova pozadina.

Photobucket
Iz kataloga izdvajamo kako je Apoksiomen optočen “s 300 mobilnih zrcala, što s refleksijama svjetla i arhitektonsko-grafičkim akcentima stvara labirintičnu sliku blještavila historicističkog ambijenta te naglašava sjaj „estetike reprezentativnog“ kao tematske okosnice cijeloga projekt.“ Reprezentativnost na najjače!

Iza Apoksiomena je prostorno specifična instalacija Ja-ja ili Eggo na engleski. “Instalacija sastavljena od 37.000 plastičnih jaja koja na podnoj površini stvaraju fascinantnu bijelu krhku strukturu sugestivnog karaktera s povremenim bljeskom i žarećim svjetlosnim efektom.“ Ideja je da doslovnim hodanjem po jajima hodaš po vlastitom krhkom egu.
Photobucket
Po krhkom egu se ne smi rolat, jist, hodit u štiklama ni igrat nogomet. Nismo ni mislili to učinit. Samo smo hodili. Doduše nismo osjetili povezanost s pobratimstvom lica u svemiru bola, ali smo se super osjećali

Photobucket
Ovdje se vidi i povremeni bljesak među jajima.

Slijedi Umjetnost je lijepa. “Slikarska ambijentalna intervencija kao oprostorena slika s performativnim obilježjima, nastala razlijevanjem boja iz bačvi koje stvaraju čudesne kromatske kompozicije na podnoj površini pod geslom: nemogućnost slike mogućnost je ambijenta.”
Photobucket

Photobucket
Šteta što se po bojama nisu dali hodat kako po jajima : (

I na kraju Ovalna skulptura: “Kiparska instalacija sastavljena od 50 metalnih cijevi dužine 750 cm, montiranih na metalnu zidnu konstrukciju, s povremenim mobilno-akustičnim efektom kao faktorom iznenađenja, stresa i neizvjesnosti.“
Photobucket
Koji je to mobilno-akustični efekt, dragi čitatelji, morate doznat sami. Srića, izložba je produžena do kraja godine.

Ima i nagradna igra, izložbu možete pratit i na Fejsu i Twitteru. Na Fejsu su i slike kako se prolivalo 1000 litara boje i kako se slaga Apoksiomen i još svašta.


A u predvorju paviljona možete vidit film o tome kako je nastajala izložba, kako se Apoksiomen radi motornom pilom, kako su se montirala jaja, kako su izgledale makete Ovalne skulpure i još svašta.

Zaključak, suvremena umjetnost tako je zabavna.

Vaši


Post je objavljen 11.12.2011. u 22:59 sati.