Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/retinopatija-pigmentoza

Marketing

Šafran bi mogao spriječiti sljepoću i izliječiti očne bolesti

Prijevod izvornog članka od 17. svibnja 2009.

Talijanski znanstvenici tvrde da su otkrili da je šafran ključan u rješavanju problema koji uzrokuju gubitak vida kod starijih ljudi i da bi mogao biti lijek za neke bolesti oka.

Znanstvenici u Italiji, s centra ARC na sveučilištu L'Aquila, misle da bi ovaj začin mogao okrenuti tok bolesti koje uzrokuju sljepoću i da je ključan u prevenciji gubitka vida koji se događa sa ljudskim starenjem.

Istraživači vođeni profesorom Silviom Bistiem su pokazali da šafran ima izvanredan učinak na gene koji reguliraju ponašanje vidnih stanica oka i ne samo da ih štiti od oštećenja, već da bi mogao usporiti ili čak preokrenuti tok bolesti koje uzrokuju sljepoću – npr. Retinis Pigmentosu, degeneracije uzrokovane starenjem (AMD) i druge bolesti.

Klinička ispitivanja pacijenata koji boluju od bolesti AMD, u Rimu, su pokazala rane indikacije da liječenje s prehranom baziranom na šafranu može dovesti do oporavka oštećenih vidnih stanica.

Šafran je jedan od najskupljih začina i dobiva se od sušene stigme cvijeta ''saffron crocus'' koji se koristi u kuhanju kao začin i kao bojilo.

Šafran je biljka porijeklom iz jugozapadne Azije, gorka okusa i sadrži boju karotenoida (tetraterpenoidni organski pigmenti koji se pojavljuju u kloroplastima i kromoplastima biljaka i drugih fotosintetičkih organizama poput algi, gljivica i bakterija).

Sadrži još i crotin (prirodni karatenoidni kemijski spoj) koji daje hrani bogatu zlatno žutu boju. Tražen je sastojak u mnogim vrstama hrane i ima široku primjenu u perzijskoj, arapskoj, europskoj, turskoj i drugim kuhinjama, te se čak koristi za sladila i likere.

Šafran se čak koristi i kao bojilo za tekstil, pogotovo u Kini i Indiji, te se koristi čak i u parfumerijama.
Međutim, šafran ima zdravstvene primjene, te ima dugu povijest u tradicionalnoj medicini za liječenje raznog spektra lakših bolesti poput menstrualnih bolova, problema s menopauzom, depresije, kroničnog proljeva i neuralgije. Neuralgija je bolest koja uzrokuje bol u jednom ili više živaca bez stimulacije receptora boli, tj. uzrokuje bol tamo gdje je nema.

Moderna medicina je otkrila da šafran ima antikancerogeno, antioksidativno, imunomodulacijsko i antimutageno djelovanje.
Profesor Bisti, koji je trenutno u posjeti kolegama u Vision Centre u Australiji, tvrdi da šafran nije samo antioksidans, već da se čini da sadrži brojna druga svojstva koja štite vid. Čini se da djeluje na gene koji reguliraju sastav masnih kiselina koje su sadržane u membranama stanica – i to svojstvo čini vidne stanice jačima i otpornijima.

Profesor Bisti tvrdi da se pokazalo na životinjama da prehrana bazirana na šafranu štiti oko od štetnih efekata blještave svjetlosti (koju svi mi vidimo kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti) i da utječe na genetske bolesti oka poput Retinitis Pigmentose, koja dovodi do sljepoće kod mladih ljudi.

Istraživanje na životinjama je također pokazalo izglede za usporavanje gubitka vida, i kada je bio dan, ljudima koji pate od bolesti gubitka vida zbog starosti, vidjelo se da su se vidne stanice počele oporavljati.

Profesor Bisti kaže da su te rane spoznaje uzbudljive i da ih postoji još, te da će ih sve otkriti kada dođu rezultati kasnije ove godine (2009.). Prehrana bazirana na šafranu će možda biti isprobana kao dio većeg pokusa kojim bi se pokušalo spriječiti gubitak vida na ljudima u Sydneyu i Rimu kasnije ove godine.

Profesor Bisti je počeo proučavati efekte šafrana na sveučilištu L'Aquila, u talijanskoj planinskoj regiji Abruzzi, zato što je tamo raširena i dobro poznata biljka za koju se već znalo da je dobar antioksidans, ali on tvrdi da nitko nije dosad istražio djelovanje šafrana na vid iako se koristi u kuhanju i medicini već tisuću godina te je potpuno siguran i bezopasan.

Tim profesora Bistia također radi na izoliranju aktivnih komponenata šafrana koji uzrokuju razne pozitivne efekte na vid s ciljem razvitka terapije bazirane na njima.

Upravitelj Vision Centre u Australiji, profesor Trevor Lamb, kaže da je laboratorij profesora Bistia ozbiljno oštećen povodom nedavnih potresa u Italiji, te je njegov plan pokusa poremećen zbog tog tragičnog događaja. Zbog toga je Vision Centre odlučio podržati jednog od njegovih glavnih istraživača i omogućiti mu da dođe u Australiju te da jednu godinu radi na njihovom državnom sveučilištu. Još jedan od njegovih istraživača će istovremeno raditi na sveučilištu u Sydneyu, kako bi se omogućio nastavak ovog važnog istraživanja.

obavijestio: A. Z., pronašao: D. H., preveo: Z. P., uredio: D. A.

Noviji članak (6. veljače 2010.) o šafranu: Saffron found to help vision loss in elderly

Više o šafranu kao začinu možete pročitati ovdje, a o cvijetu šafrana ovdje.


Post je objavljen 09.12.2011. u 18:01 sati.