Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/teeja

Marketing

Red Hot Chili Peppers (and Teeja) are back

RHCP su se vratili, a s njima i ja :)

Rekoh, kada odem na koncert, napisati ću malo zreliji osvrt na svirku i pritom biti objektivna. My ass :)

Odakle uopće početi dok sam još uvijek pod dojmom i sva ovako pozitivna i vesela? Da počnemo od novog albuma "I'm With You"? Može.

Kao što znate, izašao je novi I'm With You album, deseti uradak RHCP-a. Jedva sam ga dočekala s obzirom da su imali podužu pauzu između prijašnjeg i ovog novog izdanja. Naravno, kupila sam ga odmah prvi dan i preslušala od prve do zadnje pjesme. Na prvo slušanje sam bila, neću reći razočarana, već indiferentna. Definitivno mi je nedostajala melodioznost u gitarskim dionicama, dok sam bila oduševljena raznim bass solažama. Primijetila sam i poboljšanje u Anthovom glasu, te drukčiji stil od njihovih prijašnjih uradaka. Neke pjesme sam u startu otpisala, ali nisam ih odbacila kao većina fanova koje poznajem. Josh se pokazao kao dostojna zamjena Fruscianteu, no svejedno će mi puno faliti njegov talent i solaže.

Onog trenutka kada je Adria objavila njihov dolazak u Zagreb, mojoj sreći nije bilo kraja. Kartu sam kupila odmah u petak, rano ujutro i to za Hot Pit. Na stranu što će se koncert održati u Hrvatskoj, sama činjenica da dolaze u moju zemlju mi je definitivno prekrasan poklon za Božić/rođendan/Novu godinu. Jedva čekam njihov dolazak i sve vezano za njih, govorim o onom prigodnom medijskom "spamu" :)

Ono o čemu sam htjela pisati u ovom postu jest njihov koncert u Beču koji je bio prije dva dana, točnije 7.12. u Stadthalle dvorani. Art Travel je vodio 40-ak fanova na koncert i to nisam smjela propustiti hehe. Krenuli smo u 9 ujutro iz Zagreba te u centru bili u 3 popodne. Provela sam ugodno popodne sa curama iz busa obavljajući shopping, mini ručak i razgledavanje sajma kod prirodoslovnog muzeja i muzeja umjetnosti. U 6ipo smo busom krenile prema Stadthalleu i nabrijavale se za koncert. Imali smo karte za tribine, ali smo na svoj način uspjele doći do partera. Prije toga smo se slikale u posebnom foto pit-u, gdje svi (ili određeni?) budu za vrijeme Give it Away na videozidu. Slikale smo se dvaput i krenile prema dvorani. Stigle smo taman na predgrupu Foals i lagano se probijale prema sredini i prema naprijed. Predgrupu, iskreno, nisam ni doživjela s obzirom da me čeka RHCP nakon 4 i pol godine pauze.
U 20:55 su se sva svjetla ugasila. Chad je izašao i sjeo za svoje bubnjeve, a Flea i Josh zauzeli svoje pozicije. Krenuo je prigodni Jam, ritmički popraćen uvodnom pjesmom koja je tek uslijedila. Onog trenutka kada je Anthony izašao, publika oko mene je podivljala i Monarchy of Roses je ispunila dvoranu. Sve je bilo u plavo-zelenim tonovima i ta sama mračna atmosfera je bila fantastična. Za vrijeme refrena, šarenilo sa video zida i lasera je ispunilo cijelu prostoriju i sama magija je počela. Energična atmosfera je bila skoro pa opipljiva. Teško mi je objektivno pisati o ovom koncertu kada skačeš zajedno sa još hrpom fanova oko sebe i kada doživljavaš svoj bend i koncert na način koji ti odgovara. Pripremila sam se na najgore i namjerno nisam pratila vijesti oko koncerata, baš zato da me izludi i ponese onaj dobar, poznati osjećaj.

Sljedeća pjesma na redu je bila Dani California. Pokušala sam ovaj post pisati bez opisivanja pjesama, ali to je skoro pa nemoguće i moram sve u detalje reći :) Odlična stvar nakon uvoda, Josh je razvalio solo na kraju i baš mi je nekako bilo milo oko srca i vidim da ga je ekipa prihvatila sudeći po klicanju i pljeskanju na samom završetku.

U vrijeme kada je Flea počeo solirati na svom bassu, shvatila sam koliko je zvuk fantastičan. Pravi eargazam za moje uši. Sada kada se sjetim tog zvuka, instantno se naježim. Ta solo dionica me asocirala na Around the World, ali često sam znala biti u krivu. Ali, ne i ovoga puta. Udrili su po ATW, a ja nisam mogla prestati skakati od sreće :) Tu pjesmu sam htjela toliko puta čuti na drugim koncertima, ali nikako. Preodlično nešto. Ne moram niti govoriti da me sreća nije pustila do samog kraja. Nakon pet odslušanih Scar Tissue verzija, konačno sam došla na svoje i čula prekrasnu Otherside. S tom pjesmom je sve počelo, ta pjesma je moja melodija za mobitel, ta pjesma mi se nalazi u top 3 njihovih pjesama i onog trenutka kada sam je napokon čula uživo, jednostavno me ispunila ona sreća. Flea se u međuvremenu pohvalio kako su konačno upali u Hall of Fame i iskreno, baš mi je drago za njih.
Nisu puno forsirali novi album, na čemu sam im zahvalna i napravili su izvrstan mix sa različitim albumima. Tako se tu našla Look Around, Goodbye Hooray i Meet Me at the Corner sa novog albuma, uključujući i Raindance Maggie. S tim da ta pjesma mi nikako nije za prvi izbor i predstavljanje albuma, a još manje za sviranje uživo. Ekipa je naravno bila oduševljena, a ja bolje da ne komentiram :)))
Još jedno prekrasno iznenađenje je bilo kada su na setlisti uvrstili Hard to Concentrate koja me povezuje sa sadašnjim momkom i za koju smo se odlučili da bude za naš prvi ples... jednog dana :) Snimila sam je cijelu tako da imam uspomenu za cijeli život. U jednom trenutku sam primijetila da je Anth pred kraj malo falšavao, ali mi je bilo više simpatično nego da idem to kritizirati.


Stari fanovi su se mogli posebno nabrijati tokom American Ghost Dance, pjesma sa drugog albuma iz davne 1985. godine, a nju su izveli dok su bile neke tehničke smetnje s bubnjevima, ako se ne varam. Kako je netko na forumu napisao, trebale bi češće biti te smetnje ako će ih to natjerati da ubace tzv. tease sa starijih albuma.
Cijeli koncert je trajao skoro 2 sata, set od 18 pjesama plus taj mali tease i hrpa jamova. Među peppersima su se tu još nalazili Chris Warren, koji je s njima bio i za vrijeme SA turneje, prvotno tehničar a sada tzv. backup glazbenik, te Mauro Refosco koji je s njima radio na IWY albumu. Pred kraj je bila odlična svirka sa Chadom i Maurom, a zatim Maurom i Joshom. Ne moram ni govoriti da se u to vrijeme Flea glupirao kraj njih i da su svi bili fantastično raspoloženi. Puno interakcije s publikom, peppersi su na konju i sada su svježi, željni svirke i vidi se da su dali sve od sebe.

Iskreno se nadam da se neće do Zagreba istrošiti i da će se truditi u svakom gradu pružiti ono što sam ja prekjučer doživjela na njihovom koncertu.


(prilažem svoja dva videa, pogledajte i sami procijenite)Pitaju me, da li mi je ovaj koncert bio bolji od prijašnjih. Teško mi je na to odgovoriti. Ovo mi je njihov drugi dvoranski koncert. Mogla bih ga usporediti sa Milanskim iz 2006. jer sam se tu isto iskakala i jaaako dobro provela, ali sama scenografija, videozid, raspored pjesama su mi bile uz bok s Milanom. Nešto je bilo bolje, a nešto lošije.

Ako se još mislite da li otići na hipodrom u osmom mjesecu, ja vam preporučujem da odete do neke eventim poslovnice i kupite si kartu za koncert. Ukoliko ne hot (fan) pit, onda običnu za stajanje što je i više nego povoljno - 315kn.

Pred kraj sam si uzela majicu, konačno da imam neku girlie, a ne samo muške i široke koje mi danas služe samo za spavanje.

Peppersi su protutnjali Bečom, Teeja je po šesti put vidjela svoje bogove i ostavila dušu na tom koncertu i ne može dočekati sljedeće godine ljetnu turneju gdje će sigurno otići u Zagreb, a možda i na još neki koncert van države.

Post je objavljen 09.12.2011. u 14:50 sati.